Sanfranciský Ample tvrdí, že ich modulárna batéria je navrhnutá tak, aby nahradila pôvodný akumulátor elektromobilu a že je možné ju prispôsobiť „ktorémukoľvek batériovému autu“. Stellatis k tomu dodáva, že je tým pádom možné začleniť túto technológiu do jeho áut bez „nutnosti upravovať platformy“.

Detaily automobilový koncern nezverejnil, znamená to ale, že Ample má univerzálnu techniku schopnú v priebehu piatich minút automaticky odpojiť baterku z auta, demontovať ju a v opačnom poradí inú, nabitú namontovať späť.

Projekt štartuje v Španielsku

Stellantis zatiaľ nespresnil, či sú tejto novinke prispôsobené všetky štyri nové platformy, teda STLA Small/Medium/Large a STLA Frame, v každom prípade je kompatibilná so starším šasi, využívaný od roku 2020 malým Fiatom 500e.

Práve ten sa stane pokusným králikom a lakmusovým papierikom v jednom, ktorý preverí záujem zákazníkov i životaschopnosť tejto technológie. Prvý projekt má byť v Európe rozbehnutý už v priebehu roka 2024, v rámci flotily zdieľaných (teda krátkodobo prenajímaných) elektrických päťstoviek firmou Free2move v španielskom Madride.

Rýchlosť porovnateľná s tankovaním

Stellatis vybral tento model s veľkou pravdepodobnosťou aj preto, že ide o najpredávanejší elektromobil koncernu, pričom firma sa zaviazala, že dodá k tomuto projektu prvých 100 fiatov.

Ample hovorí, že ich nápad (nazvaný Modular Battery Swapping) má pomôcť riešiť problémy v miestach s nedostatočnou nabíjacou infraštruktúrou, nespomína ale, koľko výmenných staníc v Madride postavia, prípadne aká je ich kapacita. Dodáva len – a o tom v zásade nepochybujeme, že sú rovnako rýchle a pohodlné ako tankovanie bežného paliva.

Zaujímavé tiež je, že jednu stanicu je možné podľa tvrdenia Ample postaviť v priebehu troch dní, do toho ale samozrejme nie sú započítané povolenia na stavbu a logicky ani vytvorenie dostatočne výkonného pripojenia, ktoré výmenné miesto bude potrebovať.

Ample tiež dodáva, že ich systém je schopný komunikovať s kompatibilným elektromobilom automaticky, stačí, ak sa priblíži na istú vzdialenosť. Obsluha zariadenia, respektíve samotná výmena je potom ovládaná veľmi jednoducho prostredníctvom aplikácie v mobile. Cenu tohto typu „tankovania“ ani jedna zo strán zatiaľ nekomentovala.

zdroj: Stellantis, Ample