Vyvrcholilo to plotom v obratisku

Podľa pôvodných dohôd malo vraj dôjsť k tomu, že pozemok pod obratiskom bude zamenený za iný, nachádzajúci sa v danej lokalite pri potoku. V praktickej rovine k tomu aj malo najskôr dôjsť, no z pohľadu administratívy sa táto záležitosť nikdy nedostala oficiálne na papier do finálnej podoby.

Terajší majiteľ pozemku pod obratiskom, Košičan Peter Makši sa vo vyjadrení pre košický Korzár sťažuje, že s magistrátom sa vraj nevedel dohodnúť na takom riešení, ktoré by vyhovovalo obom stranám.

„V roku 2012 som kúpil vedľa obratiska starý dom s dvoma pozemkami. Vtedy sme ešte uvažovali, že si tam postavíme nový rodinný dom. Vedel som, že časť jednej parcely zaberá mestská komunikácia, no zároveň som dúfal, že s vedením Lorinčíka a Košíc sa budeme vedieť normálne dohodnúť na zámene, ktorá bola dohodnutá ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia,“ vysvetľuje Makši.

Jeho nezhody s mestom sa dostali aj pred súd, tu však Makši neuspel. „V princípe magistrát hrá od roku 2012 mŕtveho chrobáka. Vyhovuje mu totiž, že užíva náš pozemok bez akéhokoľvek právneho titulu a zadarmo, pričom ja platím mestu daň za túto nehnuteľnosť,“ spresnil majiteľ.

Makši preto vraj postavil plot, ktorým prakticky zablokoval tamojšie obratisko autobusov a znemožnil jeho fungovanie. Starosta Lorinčíka Damián Exner s týmto krokom nesúhlasí a hovorí, že ide o čiernu stavbu (v tomto bode sa nezhodnú s Makšim). Poukazuje pritom aj na ohrozenie verejnej dopravy vplyvom postavenia plota.

Jedným dychom však Exner dodáva, že podľa jeho názoru malo k zámene pozemkov dôjsť v zmysle pôvodnej dohody medzi mestom a skorším vlastníkom pozemku. Podľa všetkého by sa tak zabránilo blokácii obratiska pre autobusy.

Zdroj: kosice.korzar.sme.sk