Miska s vodou zázrak nesposôbí

Zvýšené ceny tankovania a vysoká inflácia otvárajú cestu rozličným nápadom, ako ušetriť. Treba povedať, že niektoré sú naozaj netradičné. Príkladom je odporúčanie internetového autobazáru ChooseMyCar zo Spojeného kráľovstva. Jeho tím prišiel s tým, že vodiči si vraj majú na sedadlo spolujazdca pred jazdou voľne položiť misku s vodou.

Návod britského autobazáru pôsobí miestami úsmevne – zdôrazňuje totiž, že motoristi nemajú misku žiadnym spôsobom upevňovať ani zaisťovať. Stačí jazdiť predvídavo a vyhnú sa tak tomu, aby sa z nej vyliala voda. Problém samozrejme je, že aj keď bude vodič jazdiť maximálne opatrne, nedokáže ovplyvniť správanie iných motoristov v premávke. Na miskou s vodou tak môžu vodiči doplatiť obliatou sedačkou aj bez priameho vlastného príčinenia.

No je fakt, že plynulá jazda s jemnou akceleráciou aj brzdením sa na nízkej spotrebe auta podpíše veľmi výrazne. Aby vodič dokázal jazdiť plynulo, musí v prvom rade predvídať, držať si väčší odstup od áut pred sebou, čítať premávku aj celé stovky metrov vpredu. Rovnako je nutné mať prehľad aj o situácii okolo vás, hľadať si medzery, sledovať či nepadne červená, ako sa správajú vodiči nie len pred vami, ale aj v spätných zrkadlách... Predvídavosť a plynulá jazda sú základy eco tréningu, po absolvovaní ktorého sa mnohým vodičom podarilo znížiť spotrebu nie len v desatinách, ale dokonca v celých litroch na sto kilometrov. Samotná miska z vodou však nič nevyrieši! Naopak. Považujeme ju za nebezpečnú! Pretože v snahe nerozliať môže vodič spôsobiť nejednu nebezpečnú situáciu neochotou prudšie brzdiť či zmeniť smer jazdy ak si to situácia vyžiada... Miska s vodou dokáže pomôcť najlepšie ak bude len imaginárna a vy budete jazdiť predvídavejšie, bez prílišnej akcelerácie a brzdenia.

Zdroj: Mirror.co.uk / Foto: Yorkshire Live