Vodičský preukaz evidovali ako zadržaný. Falošná informácia

"Oni naťukávajú do systému, či niečo tam nie je, no stále im vyskakuje, že som spôsobil nehodu a bol mi odobratý vodičský preukaz. A ja ho stále mám," posťažoval sa na prístup polície Daniel Čech z východného Slovenska.

K nehode síce skutočno aj došlo, no celá udalosť je medzičasom dávno vyriešená. Došlo ku nej v roku 2008, po nehode mu síce vodičský preukaz zabavali, no zároveň mu ho aj následne vrátili. To sa však zjavne nedostalo do štátnej databázy, s ktorou pracujú slovenskí policajti.

Ľady sa však napokon pohli a situáciu sa podarilo vyriešiť. „Spišskonovoveský dopravný inšpektorát sa bezodkladne po zistení tejto skutočnosti týmto prípadom zaoberal a vykonal opravu v informačných systémoch. Preto je v tejto dobe už vodičský preukaz v informačných systémoch zadaný ako vydaný,“ uviedla hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

Čo sa týka motoristu pána Čecha, tomu vraj policajti odporúčali už v minulosti pri dopravných kontrolách, aby požiadal úrady o opravu údajov v databáze.

Každá cestná kontrola sa totiž v jeho prípade zbytočne predlžovala - dokým muži zákona detailne neoverili skutočnosť, že vodičský preukaz mu naozaj zadržaný aktuálne nie je. Čech však vraj nevidel dôvod to riešiť, keďže on problém nespôsobil.

Čo teda majú motoristi robiť, ak sa vyskytnú podobné okolnosti aj u nich? „V prípade zistenia nezrovnalostí odporúčame navštíviť príslušný dopravný inšpektorát a požiadať o nápravu. Po overení skutočností oprávnený orgán zaznamená správne údaje v príslušných policajných databázach,“ poznamenal hovorca Prezídia PZ SR Roman Hájek.

Zdroj: RTVS