Povinné zmluvné poistenie

Povinné zmluvné poistenie, skratka PZP, je poistenie zodpovednosti za škodu, ktorá je spôsobená prevádzkou vozidla tretej osobe. Toto poistenie však nekryje len škody na majetku, postará sa aj o krytie škody na zdraví, živote alebo ušlom zisku.

Uzatvorenie PZP je povinnosť, ktorá sa týka každého majiteľa alebo držiteľa vozidla. Ak ho nemáte, môže vám byť pri policajnej kontrole udelená pokuta. Problém by nastal tiež v prípade zavinenia nehody. Ujmu na majetku alebo tiež zdraví by ste v takom prípade museli poškodenej osobe zaplatiť z vlastných finančných zdrojov. 

PZP porovnanie šetrí vaše peniaze

Zdá sa vám, že za povinné zmluvné poistenie platíte vo vašej poisťovni priveľa? Všetky dostupné ponuky vám prehľadne zoradí jednoduché PZP porovnanie. Ušetríte tak nielen vaše peniaze, ale aj čas, ktorý by ste museli tráviť preklikávaním stránok jednotlivých poisťovní. PZP porovnanie započítava ponuky poisťovní vrátane aktuálnych bonusov a zliav, pomôže vám tiež rýchlo uzatvoriť poistenie online.

PZP kalkulačka pre väčšie pohodlie pri hľadaní

Na vypočítanie presnej ceny za PZP vám poslúži šikovná PZP kalkulačka. Do nej zadáte údaje o vás a vašom vozidle (EČV, druh vozidla, dátum prvého prihlásenia, značka, model, spôsob používania, pôvod, počet najazdených km, priebeh škodovosti...).

Najvyšší vplyv na cenu poistenia, majú hlavne parametre vozidla, spôsob jeho využitia (či je firemné alebo súkromné). Ovplyvňuje ho tiež vaše bydlisko — autá vo veľkých mestách majú kvôli vyššej pravdepodobnosti nehody vyššie poistenie. PZP kalkulačka vám na základe údajov vypočíta cenu poistenia, ktoré môžete ihneď aj uzavrieť z pohodlia domova. Po uzatvorení poistenie nadobúda okamžitú platnosť.

Zdroj obrázka: Andrey_Popov/Shutterstock.com