Letné pneumatiky za zimné

Ak si kladiete otázku, či sa letné pneumatiky menia na základe legislatívy, tak nie. Nie je daný striktný dátum, ktorý by hovoril o tom, že teraz je potrebné prezuť auto na letné pneu. V tomto prípade sa riadime pravidlom, že by malo byť po 31. marci a priemerná teplota vzduchu je dlhodobo nad 7 stupňami. Letné pneu sú vyrobené z tvrdších zmesí gumy a majú iný vzor dezénu, ako zimné. Tento dezén je navrhnutý tak, aby zabezpečil priľnavosť a stabilitu vozidla na suchom povrchu. Preto je ideálne prezuť auto na letné pneumatiky keď prichádza letné obdobie.

Zimné pneu - neekonomická možnosť na leto

Zimné pneumatiky by sa mali podľa legislatívy používať od 15. novembra do 31. marca v prípade ak je na ceste súvislá vrstva snehu. V prípade, že počas tohto obdobia máte letné pneu, v niektorých krajinách hrozí pokuta. Zimné pneumatiky sú navrhnuté pre jazdu na snehu, ľade a v chladnom počasí. Majú špeciálny dezén a zmes gumy, ktoré im umožňujú udržať dobrú trakciu a stabilitu na chladnom či šmykľavom povrchu. Avšak, keď teplota vzduchu stúpa a počasie sa otepľuje, zimné pneu môžu stratiť svoje vlastnosti a stávajú sa menej účinnými.

Používanie zimných pneumatík v teplom počasí môže spôsobiť ich nadmerné opotrebenie, čo vedie k zníženiu výkonu. Navyše, čiastočne zvýšia spotrebu paliva. Nie je novinkou, že niektorí ľudia auto po zimnej sezóne neprezúvajú a fungujú ďalej na zimných pneumatikách. Ak si nechcete meniť pneumatiky dvakrát do roka, v tomto prípade môžete siahnuť po lepšej možnosti, ktorou sú celoročné pneumatiky.

Celoročné pneumatiky ako dobrý kompromis

Celoročky sú výborným kompromisom, ak nechcete prezúvať pneumatiky 2x do roka. Je najvhodnejšie používať ich v oblastiach s miernym alebo stredným podnebím, kde nie je zima príliš silná a sneh padá len občasne. Sú tiež vhodné pre tých, ktorí jazdia v mestských oblastiach, kde je obmedzená rýchlosť a cesty sú dobre udržiavané, čo znamená, že sú extrémne podmienky menej pravdepodobné. Celoročné pneu sú špeciálny typ pneumatík, ktoré sú navrhnuté tak, aby poskytovali dobrý výkon v rôznych klimatických podmienkach. Sú kombináciou vlastností zimných a letných pneumatík, ktoré umožňujú jazdiť počas celého roka bez potreby výmeny pneumatík na každú sezónu.

Výhody používania celoročných pneumatík

Prvou a zrejmou výhodou celoročných pneumatík je ich univerzálnosť. Sú navrhnuté tak, aby poskytovali dobrý výkon v rôznych klimatických podmienkach, od suchého letného asfaltu až po snehové a ľadové povrchy. To znamená, že nemusíte mať dve sady pneumatík. Okrem toho sú celoročky pohodlné a praktické. Nemusíte strácať čas a peniaze na výmenu pneumatík v servise a nemusíte si doma ukladať pneumatiky, ktoré nie sú aktuálne využívané. Celoročné pneu vám ušetria čas, námahu a peniaze.

Nevýhody používania celoročných pneumatík

Majú však aj niekoľko nevýhod. Nie sú špeciálne navrhnuté na extrémne podmienky. Zatiaľ čo sú určené na použitie v rôznych klimatických podmienkach, nezaručujú rovnaký výkon ako zimné alebo letné pneu v ich špecifických podmienkach. Okrem toho sú celoročky niekedy menej výkonné ako špecializované zimné alebo letné pneu. Pri bežnom jazdení si však sotva všimnete rozdiel.