Takmer 60 kilometrov diaľnice D4, resp. rýchostnej cesty R7 bolo postavených ako jeden projekt a kolaudácia hlavnej trasy prebehla ešte v roku 2022. Rezort dopravy takto reagoval na slová poslanca PS Mareka Lackoviča. Ten mal podľa agentúry TASR spochybňovať bezpečnosť R7 poukázaním na fakt, že údajne nie je hotová.

„Hlavná trasa rýchlostnej cesty R7 a diaľnice D4 je skolaudovaná od roku 2022 v celkovej dĺžke približne 58 km. Rýchlostná cesta R7 rovnako ako diaľnica D4 sú absolútne bezpečné pre motoristov, čo bolo preukázané v kolaudačných konaniach k jednotlivým stavebným objektom hlavnej trasy rýchlostnej cesty R7 a diaľnice D4 vrátane k nim prislúchajúcich stavebných objektov," cituje TASR hovorkyňu ministerstva Petru Poláčikovú.

Lackovič spomínal úsek R7 dlhý 17 kilometrov (Holice - Dunajská Lužná), ktorý mal byť roky v dočasnom užívaní a kládol si otázku, či boli odstránené niektoré závažné nedostatky, ktoré sa tam predtým vraj zistili. Ministerstvo dopravy vysvetlilo, že predčasné užívanie sa vzťahuje len na vybrané stavebné objekty takvaných vyvolaných investícií a aj tu došlo k predĺženiu povolenia do konca tohto kalendárneho roka.

Štát navyše zdôrazňuje, že "platí koncesionárovi plnú platbu za dostupnosť iba za skolaudované úseky R7 a D4. V čase, keď tieto úseky boli iba v predčasnom užívaní, MD SR krátilo platbu za dostupnosť v súlade s výpočtom podľa koncesnej zmluvy PPP projektu D4/R7".

Rezort dopravy zároveň odkázal, že doprava na novom obchvate má rastúci trend a po postavení očakávanej križovatky D1 a D4 sa očakáva citeľný nárast počtu motoristov využívajúch diaľnicu postavenú ako súčasť PPP projektu.

Zdroj: TASR, SITA, foto: Facebook D4R7