Riešenie pre inkriminovaný úsek R1 v Banskej Bystrici je jasné: protihluková stena. Zádrheľ však nie je v popísaní problému a navrhnutí krokov na zlepšenie situácie. Zlyháva koncovka, teda realizácia v praxi.

Vyzerá to tak, že hluk z R1ky môže ostať roky bezo zmeny. Štát totiž počíta s tým, že protihlukovú stenu vybuduje do roku 2032. To znamená, že do jej výstavby môže teoreticky zostávať ešte veľa rokov.

Čo je horšie, zvyšujúca sa intenzita cestnej premávky môže zapríčiniť, že beztak neuspokojivá situácia sa do budúcna ešte viac zhorší.

Kritika rýchlostnej cesty R1 zo strany verejného ochranu práv

Celkový vývoj sa nepozdáva verejnému ochrancovi práv. „V tomto prípade som konštatoval porušenie práva podávateľa na priaznivé životné prostredie a na ochranu zdravia garantovaných ústavou a tiež práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života garantovaného Európskym dohovorom o ľudských právach, a to postupom ministerstva dopravy. Myslím si, že k vybudovaniu protihlukovej steny by malo dôjsť skôr, alebo by sa aspoň mali zabezpečiť dočasné protihlukové opatrenia,“ vyzval Róbert Dobrovodský.

Reakcia diaľničiarov na seba nenechala dlho čakať. „V súčasnosti prebieha proces zaistenia trvalého riešenia ochrany obyvateľov pred hlukom z prevádzky rýchlostnej cesty R1 v podobe protihlukovej steny. Je spracovaná štúdia realizovateľnosti, tento rok predpokladáme vyhlásenie verejného obstarávania na projektové práce. Samotný termín dokončenia vychádza z doteraz vydaných platných rozhodnutí,“ uviedol pre TASR medialny zástupca NDS Tomáš Ferenčák.

Zdroj: TASR / foto: NDS