Pôvodne sa očakávalo, že odvod prinesie štátu dodatočných 542 miliónov eur. S upravenou, nižšou sadzbou sa vyberie o 130 miliónov eur menej, píše Denník N. Odvod bude platiť dočasne iba tento rok, skoršie plány počítali s tým, že sa uplatní až do roku 2024. Na výpočet výšky odvodu sa použije nasledovný kľúč: od tohtoročného zisku sa odpočíta priemerne dosahovaný zisk firmy navýšený o 20 percent, vysvetľuje Denník N.

Štát plánuje použiť finančné prostriedky vyzbierané prostredníctvom odvodu na pomoc domácnostiam a firmám zasiahnutým energetickou krízou. Samotné mimoriadne zdanenie pritom vzniklo práve v reakcii na ňu a celkovú situáciu, ktorá nastala po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Vplyv na nutné investície rafinérie

Slovnaft reagoval začiatkom decembra na mimoriadny odvod ešte v čase, keď bolo zámerom zavedenie 70-percentnej sádzby. Firma vtedy vnímala takúto výšku ako diskriminačnú, keďže vysoko presahovala odporúčanie Rady EÚ vo výške 33 %. Slovnaft zároveň zdôrazňuje, že práve v dôsledku energetickej krízy bude musieť vo veľkom investovať do technologických zmien. Práve mimoriadny odvod môže tieto aktivity ohroziť. 

"Zaistenie energetickej bezpečnosti Slovenska aj stredoeurópskeho regiónu si vyžaduje investície rádovo v stovkách miliónov eur, pričom takto navrhnutý solidárny príspevok môže investície spoločnosti Slovnaft výrazne oklieštiť," citovala Slovnaft agentúra TASR.

Faktom je, že Slovnaft je v súčasnosti pred vysokým tlakom s ohľadom na embargo na ruskú ropu a nutnosť nielen zabezpečiť alternatívne dodávky ropy, ale aj schopnosť spracovať takúto odlišnú ropu. Ropná firma vo svojich skorších stanoviskách štátu vyčítala, že mimoriadny odvod zavádza bez širšej odbornej diskusie a potrebných analýz.

Rozšírené embargo klope na dvere

Z hľadiska európskeho embarga na ruskú ropu sa Slovnaftu najviac týkajú dva míľniky v budúcom roku. Od 5. februára už nebude môcť vyvážať ropné produkty z ruskej ropy okrem Česka. Aj táto výnimka sa však skončí a od začiatku decembra 2023 nebude môcť Slovnaft vyvážať ani benzín, ani diesel z ruskej ropy. Dovolená bude len domáca spotreba. Budúci rok tak bude z hľadiska dostupnosti palív kľúčový pre celý stredoeurópsky región, ktorý sa dnes vo veľkej miere stále spolieha na ruskú ropu a s tým bude po novom koniec.

Celý ekosystém výroby Slovnaftu je pritom prepojený so zahraničím. Pre firmu nestačí, aby dodávala svoje produkty len na domáci slovenský trh tak, ako jej to od konca roka 2023 umožnia podmienky embarga na ruskú ropu. Slovnaft potrebuje vyrábať aspoň na úrovni technologického minima a napĺňať kontrakty aj so zahraničnými odberateľmi.

Zdroj: Denník N / TASR