Rok sa chýli ku koncu a všetko nasvedčuje tomu, že pre motoristov sa skončí nie úplne najhoršie aspoň čo sa týka cien palív na čerpacích staniciach. Tie klesajú už týždne a najnovšie dosiahli ešte nižšie hodnoty – na úrovni okolo 1,66 eura za liter nafty a 1,5 eura za liter benzínu.

Majitelia benzínových áut majú väčší dôvod na radosť – ceny tankovania sa v ich prípade dostávajú na podobnú úroveň, ako tomu bolo počas prvého týždňa tohto kalendárneho roka. Štatistický úrad vtedy hlásil priemerné ceny litra benzínu 1,46 eura. Diesel sa úvodom roka 2022 predával na čerpačkách za 1,37 eura, čo znamená, že ceny nafty zostávajú o 29 centov vyššie ako na začiatku roka.

Analytici združení pod hlavičkou Dáta bez pátosu očakávajú ďalší pokles cien na benzínkach a pripisujú to silnejúcemu kurzu eura voči doláru (ropa sa obchoduje spravidla v dolároch). Úplný návrat k pôvodnej cenovej situácii spred roka však nepredpokldajú.

„Vzhľadom na medziročne znížené kapacity výroby dieselu v EÚ a aj vzľadom na zvýšenú spotrebu dieselu v dôsledku ruskej agresie na Ukrajinu nie je možné očakávať návrat k nižšej cene nafty ako benzínu.“ Jedným dychom však dodávajú, že „rozdiel sa ale znižuje a dnes je len niečo vyše 10 centov“.

Drahšie ako v Rakúsku

Pre benzínové autá platí, že v susednom Rakúsku motoristi aktuálne natankujú lacnejšie ako u nás. Včera sme našli na značkovej čerpacej stanici neďaleko hraníc cenu benzínu 1,42 eura. Rozdiel 8 centov oproti Slovensku predstavuje pri 50 litroch dokopy 4 eurá. Ak by ste sa však do Rakúska vybrali iba kvôli tankovaniu, zrejme sa to mnohým motoristom stále neoplatí, keďže je potrebné počítať aj s nákladmi na cestu tam a späť.

Ide však o opačnú situáciu, akú sme zažívali v uplynulých mesiacoch, kedy boli ceny tankovania v Rakúsku spravidla vyššie oproti tým slovenským. Je vidno, že palivá sú čoraz lacnejšie aj u nás, no podľa všetkého idú, aspoň čo sa týka benzínu, nadol pomalším tempom.