Z rozsahu poškodenia Mercedesu zaparkovaného na stráženom parkovisku v Kolíne nad Rýnom to vyzerá, že si neznáma dvojica svoju chvíľku zrejme celkom slušne užila. Majiteľ auta z toho ale veľkú radosť nemal. Podarený pár mu totiž spôsobil škodu vo výške až 4600 eur.

Z protokolov vieme, že náruživá dvojka spôsobila množstvo preliačin, škrabancov, ale podarilo sa im poškodiť tiež smerovky a dokonca i jedno vonkajšie spätné zrkadlo. O tom, kto to urobil a čo presne sa stalo, neboli pochybnosti. Ich gymnastiku nasnímal kamerový systém parkoviska. Háčik bol akurát v tom, že sa polícii dvojicu zo záznamu nepodarilo stotožniť.

Práve preto začal vlastník Mercedesu súdne vymáhať náhradu škodu od prevádzkovateľa parkoviska. Tvrdil, že jeho zamestnanci mali dôslednejšie kontrolovať kamerový výstup, respektíve sledovať vnútorný okruh v reálnom čase, incident včas odhaliť a privolať políciu... Lenže súd jeho žalobu zamietol.

Podľa sudcu „vyplývajú pre prevádzkovateľa parkoviska zo zmluvy s objednávateľom parkovacej služby iné sekundárne povinnosti“. A tie podľa rozhodnutia „nesiahajú tak ďaleko, aby jeho zamestnanci boli povinní sledovať bezpečnostné kamery nonstop“, aby si prípadný incident okamžite všimli a zabránili mu.

Prevádzkovateľ podľa súdu zmluvu neporušil

Súd v zdôvodnení vysvetľuje, že kamery sa primárne využívajú na odhaľovanie možného poškodenia áut pri parkovaní, respektíve prevádzke áut na parkovisku. Prevádzkovateľ vďaka tomu môže polícii či iným vyšetrujúcim orgánom poskytnúť záznam, z ktorého je následne možné odhaliť evidenčné číslo vozidla vinníka.

Neznáma dvojica na rozpálenej kapote Mercedesu bol ale iný prípad. Ich záznam síce trval deväť minút, čo je asi výrazne dlhší čas, ako keď niekto neopatrným šoférovaním oškrie cudzie auto a snaží sa ujsť. Súd ale nepovažoval skutočnosť, že počas tejto doby pár nikto neodhalil a škode nezabránil, za porušenie povinnosti prevádzkovateľa parkoviska.