Vláda v Južnej Kórei zrušila certifikáty na 80 modelových variácií značiek VW, Audi a Bentley a udelila Volkswagenu pokutu 17,8 miliardy wonov (14,4 milióna eur) za falšovanie emisných testov aj testov hlučnosti. VW, ktorý je najväčším výrobcom áut v Európe, pritom pred vypuknutím škandálu v predchádzajúcich piatich rokoch dokázal v Južnej Kórei  viac ako strojnásobiť tržby.

Dôvodom na zakázanie 80 modelov je emisný  škandál, ktorý poškodil reputáciu koncernu VW na celom svete. VW označil rozhodnutie juhokórejských úradov za veľmi prísne. 

80 modelov z dielne VW Group neprešlo emisnými testami v Južnej Kórei

Okrem VW zakázali aj niektoré modely Audi a Bentley

Volkswagen označil rozhodnutie juhokórejských úradov za veľmi prísne a uviedol, že zváži právne kroky. Ministerstvo životného prostredia v Soule odobralo certifikát 83.000 kusom modelov VW, Audi a Bentley. No zatiaľ čo pre značku VW je Južná Kórea relatívne malým trhom, pre luxusné modely Audi a Bentley predstavuje táto krajina jeden z najrýchlejšie rastúcich trhov.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

VW hrozí, že mu potrvá celé mesiace, kým znova získa certifikáty a vráti svoje modely do autosalónov. Udelenie certifikátu zvyčajne trvá tri mesiace, ale v prípade VW budú úrady oveľa prísnejšie. Samotný koncern VW koncom júla oznámil, že zastaví predaj väčšiny svojich modelov v Južnej Kórei. Juhokórejská prokuratúra obvinila VW z falšovania emisných testov a predložila ministerstvu životného prostredia zoznam modelov, ktorých sa to týka. A ministerstvo po dokončení previerky odobralo certifikáty väčšine modelov z produkcie VW, čo znamená zákaz ich predaja v krajine.

Zdroj: Tasr