Oficiálnu stránku austrálskeho zastúpenia Volkswagenu sme si pozorne prehliadli niekoľkokrát a musíme priznať, že stále máme pochybnosti, či to nie je prvoaprílový žartík.

Trochu nám nesedí informácia o tom, že nové elektronické logo je možné namontovať na ktorýkoľvek Amarok bez úprav, aj keď je jasné, že táto technika potrebuje vlastné napájanie a navyše z fotografií je vidieť, že testovací prototyp má v multimediálnom systéme nainštalované špecifické menu, ktorým má byť RooBadge ovládaný.

Dobre, možno sme podozrievaví úplne zbytočne, v každom prípade nápad je to zaujímavý a v najbližších dňoch skontrolujeme, či si z nás VW nerobilo dobrý deň...

Popravde, bola by to škoda. Podľa informácií najväčšieho austrálskeho automobilového klubu RACV, ktorý má viac ako dva milióny členov, dochádza len v štáte Victoria ročne približne k 7000 stretom osobných vozidiel s kengurami.

Práve v reakcii na tieto nehody a zároveň obrovské škody, ktoré pritom vznikajú, sa vo Volkswagene rozhodli tento problém vyriešiť.

RooBadge (od Kangaroo Badge, teda kengurí odznak alebo logo) bol vyvíjaný viac ako tri roky, pričom zamestnanci automobilky v spolupráci s univerzitou v Melbourne identifikovali zvuky (dravcov, dupania kengúr či poplašného kriku vtákov), na ktoré tieto vačkovce reagujú útekom.

Na rozdiel od iných zariadení vydávajúcich všeobecný hluk, má byť RooBadge schopný meniť akustickú vlnu v závislosti na pozícii auta zaznamenanej podľa GPS a prispôsobovať zvuk konkrétnym druhom kengúr žijúcich v danej oblasti.

Ovládanie má byť možné buď spomínaným multimediálnym rozhraním, prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne alebo môžete systém nechať pracovať v automatickom režime. Vďaka smerovým reproduktorom pracujúcim na rôznych frekvenciách má byť RooBadge úspešný aj v rýchlostiach 100 kilometrov za hodinu.

Dorazí aj do Európy?

Okrem loga navrhnutého pre Amarok chce Volkswagen predávať univerzálnu „plašičku“ pripomínajúci tabuľu pod značku, ktorá sa ale montuje pod evidenčné číslo. VW k tomu dodáva, že spolupracuje tiež s partnermi v Spojených štátoch i v Európe, ktorí im pomáhajú s lokálnymi verziami RooBagde. Tie by mali byť napríklad na starom kontinente schopné plašiť napríklad vysokú zver a tým ušetriť značné prostriedky na opravách.

ROOBADGE OD VW JE:
  • ...1. apríl, skočili ste im na to aj s navijakom. ( 20% )

     

  • ...asi 1. apríl, ale nápad hodný realizácie. ( 25% )

     

  • ...podľa mňa reálny systém. ( 55% )

     

Odpovedalo 107 ľudí  

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 8 obrázkov

zdroj: VW Austrália