Nový Rapid bude väčší

Škoda súčasný typ Rapid ruší, no vylepšeného nástupcu dostane do predaja v prvom polroku budúceho roka. Bude však mať nové meno. Stáť bude na modulárnej platforme VW MQB (A0), rovnako ako VW Polo a Seat Ibiza. Nový hatchback Škoda však ponúkne predlžený rázvor, čo ho veľkostne posunie bližšie k typu Golf. Je to typický strategický krok Škoda Auto posúvať auto danej kategórie na jej úplne horné limity. 

Dizajn aj podľa Vision X

Súčasný Rapid na globálnom trhu veľmi neuspel. Nový typ preto dostane nové meno a radikálnejšie zmeny. Bude trochu luxusnejší a s kvalitnejšie spracovaným vnútrom. Niektoré dizajnové prvky by mal prebrať z krásneho konceptu SUV Škoda Vision X. Tie budú pravdepodobne zakomponované do prednej a zadnej časti.

Alternatívne pohony?

Škoda Vision X má hybrid, ktorý môže jazdiť na benzín aj CNG a elektromotor podporovaný dvoma 48V batériami. V hatchbacku by sa mohol objaviť koncernový 1,5-litrový motor TGI Evo a 48V mild-hybridná sústava. Motor 1,5 TGI Evo má 96 kW (130 k) a 200 Nm. Môže mať dve nádrže. Vozidlá vybavené týmto motorom by mali byť schopné dojazdu 500 km len na CNG. Záložná nádrž na benzín by mala pridať ďalších 200 km.

4 € na 100 km a nižšie emisie

VW Golf vybavený motorom TGI Evo s CNG odmerali spotrebu 3,5 kg CNG na 100 km a dojazd 490 km. To znamená, že 100 km stojí približne na 4 €. Ďalším pozitívom sú nižšie emisie CO2.

zdroj: autoexpress.co.uk