Elektromoblita preniká do našich životov stále intenzívnejšie, s ňou sa však na svetlo vynárajú aj praktické problémy a ich riešenia. Jedným z najdôležitejších je bezpochyby domáce nabíjanie elektrického auta. V tomto prípade máte v podstate dve možnosti – klasickú domácu zásuvku s relatívne obmedzeným výkonom (čo znamená veľmi dlhú dobu nabíjania) alebo certifikovaný domáci wallbox s vyšším výkonom. “Naším hlavným cieľom je motoristom čo najviac uľahčiť nabíjanie svojich elektromobilov či plug-in hybridných vozidiel. Práve v tomto čase preto prichádzame s ponukou domácich nabíjacích staníc, tzv. wallboxov, ktoré si môžu nainštalovať do svojej garáže prakticky kdekoľvek. Ponúkajú nabíjanie rýchlosťou 11 kW/h, čo v praxi znamená, že napríklad elektromobil Škoda Enyaq iV s 60 kWh batériou dokážete nabiť za 6 až 8 hodín,” hovorí na úvod informačnej správy týkajúcej sa začiatku predaja wallboxov Lenka Kalafut Lendacká, PR manažérka Škoda Auto Slovensko.

Ku všetkým wallboxom od Škody je pripojený 7,5 m dlhý nabíjací kábel.

Tri možnosti na výber

Škoda Auto posiela na trh tri druhy domácich wallboxov. Základom je Škoda iV Charger (556 eur s DPH), ktorý nedisponuje inteligentnými funkciami a prepojením s mobilnou aplikáciou. Podľa automobilky je to však robustné riešenie pre rýchle, bezpečné a pohodlné domáce nabíjanie elektromobilu či plug-in hybridného vozidla pre garáž v rodinnom dome.

Nadstavbou je potom Škoda iV Charger Connect (795 eur s DPH), ktorý má okrem toho aj modul pre autorizáciu čipovou kartou RFID, takže môže slúžiť viacerým užívateľom. Ako dopĺňa Lendacká, hodí sa napríklad pre spoločné podzemné garáže, kde toto riešenie zabráni neoprávnenému nabíjaniu.

Vrcholom ponuky domácich wallboxov je Škoda iV Charger Connect+ (1074 eur s DPH), ktorý do svojej technickej výbavy pridáva ešte LTE modul a certifikovaný elektromer. “Takýto wallbox môže zdieľať viacero používateľov, dáta o nabíjaní sa odosielajú do aplikácie a užívatelia aj prevádzkovateľ presne vidia, kto spotreboval koľko elektriny,” pokračuje vo vysvetľovaní Lenka Kalafut Lendacká. Toto riešenie je vhodné napríklad pre firmy, kde zamestnanec využíva služobné auto, ktoré nabíja doma. Údaje z certifikovaného wallboxu, ktorý mu firma nechá nainštalovať, môžete využiť na následnú kompenzáciu za energiu spotrebovanú služobným autom. Ku všetkým wallboxom je pripojený 7,5 m dlhý nabíjací kábel.

zdroj: Škoda Auto