Vodičský preukaz má v Nemecku celkovo okolo 58 miliónov ľudí, čo je jasná väčšina spomedzi 83 miliónov obyvateľov krajiny. Mladí adepti sa však k nemu dostávajú čoraz ťažšie a pričasto sa im stáva, že skúšky nezvládnu na prvý raz. Dôvodom má byť fakt, že u mladých ľudí klesá prirodzený vzťah k cestnej premávke. Taký je záver združenia inštruktorov autoškôl z nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

Mladí dnes majú úplne iné vnímanie sveta okolo seba ako pred 20 rokmi, hovorí Kurt Bartels, šéf združenia. „Mnohí nepoznajú pravidlá cestnej premávky vo svojom bezprostrednom okolí, ako je napríklad povolená rýchlosť na ich ulici,“ kritizuje inštruktor autoškoly Rolf Wernicke z nemeckého Hesenska.

Mobilné telefóny nie sú problémom len priamo za volantom. Ich pričasté používanie skresľuje neskoršie vnímanie cestnej premávky u mladých.

Mobil kradne pozornosť

Združenie autoškôl konštatuje, že mladí ľudia v súčasnosti vo všeobecnosti venujú viac pozornosti mobilným telefónom ako sledovaniu toho, čo sa deje okolo nich v cestnej premávke. Najmä vo veľkých mestách s hustou premávkou to vedie k zlyhaniam na ceste za získaním vodičského preukazu.

Dáta potvrdzujú, že počet žiakov neúspešných na autoškolových skúškach v Nemecku stabilne rastie. Podľa Spolkového úradu pre motorizovanú dopravu (KBA) sa podiel neúspešných teoretických testov zvýšil z 29 percent v roku 2013 na 37 percent v roku 2021. Pri praktických skúškach na získanie „Béčka“ pre osobné automobily je bilancia neúspešných ešte horšia a podiel sa zvýšil z 37 percent v roku 2013 na 43 percent v roku 2021.

Združenie TÜV vidí za týmito výsledkami kombináciu dôvodov. Na jednej strane prichádzajú čerství vodiči na test slabo pripravení, na druhej strane je cestná premávka čoraz zložitejšia, vysvetľuje Joachim Bühler, šéf TÜV.

Dopravný psychológ Wolfgang Fastenmeier dodáva, že celý problém má podľa všetkého hlbšie korene. Na základe jeho skúseností je u mladých ľudí menej výrazná schopnosť selektívnej dopravnej kompetencie. To znamená, že správne a potrebné informácie rozpoznajú v dopravnej situácii s oneskorením. Okrem toho sa podľa Fastenmeiera zhoršili psychomotorické schopnosti adeptov na získanie vodičáku, teda práve tie zodpovedné za koordináciu pohybov.

Foto: cz.depositphotos.com