Keď sme pripravovali článok venujúci sa TOP zmenám týkajúcich sa slovenských motoristov od budúceho roka, zámerne sme do nášho prehľadu nezahrnuli zmeny testov v autoškolách. Dôvod je jednoduchý. Pôvodný plán ministerstva z časového hľadiska už neplatí. Hoci sa hovorilo o posune na apríl, ani tento dátum sa nemusí stihnúť.

Dôvodom odkladu je vraj snaha policajtov poskytnúť dostatočný čas na prípravu a hladký prechod na nové testy, píše Korzár s dovetkom, že sa hovorilo aj o problémoch so zabezpečením vybavenia skúšobných miestností na dopravných inšpektorátoch. Polícia však uviedla, že skúšobné miestnosti budú pripravené hneď od nového roka. Nové testy sa však aj napriek tomu spustiť nepodarí.

Terajší uchádzači tak stále prechádzajú pôvodnými skúškami. Testy sú v papierovej podobe - v EÚ sme tak v tomto smere unikátom. Nové testy majú byť digitalizované, s náhodnými otázkami a uchádzači ich budú musieť absolvovať pod dohľadom na dopravných inšpektorátoch. Dnes prebiehajú priamo v autoškolách a mnohí uchádzači sa momentálne na ne zvyknú učiť spôsobom, že sa jednoducho nabiflia správne odpovede. Asistujú im pri tom rôzne webstránky či mobilné aplikácie, ktoré im umožňujú nacvičiť si zodpovedanie otázok a zobrazia im aj správne odpovede.

Otázok bude viac

V novej testovacej databáze bude 1 400 otázok, každý uchádzač dostane otázky pridelené náhodne. Namiesto dnešných 27 otázok budú žiaci autoškôl odpovedať na 40 otázok z desiatky rôznych tematických okruhov. Budú mať na ne pridelenú dokopy polhodinu. Maximálne sa v rámci jedného testu bude dať získať 100 bodov, minimom na jeho úspešné zvládnutie bude 90 %.

Ministerstvo vnútra sľubuje, že pre študentov na svojom webe zverejní aj skúšobné testy. Očakáva sa, že zmeny výrazným spôsobom zamedzia rizikám korupcie pri skúškach. Autoškoly však nateraz zostávajú v neistote, keďže svojim žiakom nevedia povedať, či budú testy absolvovať v novom alebo starom režime.

Zdroj: Korzár