Okrem toho, že nám ukazujú bizarné alebo nebezpečné správanie vodičov na cestách, môžu byť aj dôkazovým materiálom, ktorý vám dokáže pomôcť pri objasňovaní dopravných nehôd. Tým sa dokážete vyhnúť problémom s políciou alebo poisťovňou pri dokazovaní cudzieho pochybenia. 

Sledovanie diania na ceste je teda hlavnou úlohou autokamier. Stačí si už len vybrať ten správny model, ktorý vám spoľahlivo poslúži. Ktorý to však je?

Pri výbere správnej autokamery sa treba zamerať na niekoľko podstatných faktorov. Medzi tie najdôležitejšie patrí rozlíšenie, frekvencia zápisu, pamäť, vlastnosti displeja a celkové ovládanie kamery, ktoré by malo byť intuitívne a jednoduché. Ďalšími nápomocnými vlastnosťami sú určite GPS lokátor, G – senzor a nočné videnie, ktoré vám zabezpečia kvalitný a preukázateľný záznam.

Pri tejto investícii zohráva podstatnú úlohu aj cena. Autokamery sú rozdelené do troch kategórií:
autokamery do 80 €, 
autokamery od 80 € do 200 €, 
autokamery od 200 €.

Pri tomto produkte platí, že čím je autokamera drahšia, tým je lepšia a vybavenejšia. Menej náročným postačí autokamera do 80 €. Kto hľadá lepšiu kvalitu, tak by mal vyberať z nadpriemernej strednej triedy a ten, kto hľadá špičkovú autokameru a nebojí sa zainvestovať, nájde autokameru v kategórii od 200 €. Aké autokamery teda boli v tej danej kategórii najlepšie?
 

V nižšej triede, s nízkou cenou a dostupnosťou, je najlepšie hodnotenou kamera LAMAX drive C7. Jej cena začína približne na 60€ a pri kamerách v tejto kategórii platí, že nižšia cena znamená aj nižšiu kvalitu videa a malá kapacita batérie, prípadne sa môžete stretnúť s ovládaním v cudzích jazykoch. Na druhej strane ponúkajú vďaka micro SD kartám veľkú pamäť. 

Stredná trieda kamier do auta ponúka oveľa väčšie kvalitatívne a funkčné možnosti. Poskytujú lepšiu kvalitu rozlíšenia, väčšiu výdrž batérie a sú kompatibilné s pamäťovými kartami s väčšou kapacitou. V tejto kategórii obstála najlepšie kamera Truecam A7S, ktorej cena začína na 98 €. Vďaka kvalitnému rozlíšeniu 2304 × 1296 px sa dá na zázname jednoducho rozoznať ŠPZ zachytených vozidiel. Funkcie a senzory, ako sú automatické zapnutie , detekcia radarov a G – senzor dokazujú ideálny pomer cena/kvalita. Asi jedinou nevýhodou týchto kamier je slabšia schopnosť natáčania v tme.
 

V najvyššej triede nájdete aj najkvalitnejšie a najlepšie kamery, ktoré bez problémov uspokoja aj tých najnáročnejších. Medzi najkvalitnejšie a najlepšie autokamery patrí model DOD RC500S s cenovkou od 399 €. Táto kamera poskytuje vodičom najväčšie rozlíšenie videa, prvotriednu optiku a vyladený displej. Majú tie najlepšie funkcie a senzory, vďaka ktorým dokážu zachytiť aj WiFi signál. Pri týchto autokamerách je jedinou nevýhodou ich vysoká cena. Avšak ten, kto hľadá autokameru pre náročných, musí počítať s vyššou investíciou, ktorá mu však prinesie želaný výsledok.