Poznáme prvé ceny novej známky

A je to tu. Ohlasovaná jednodňová diaľničná známka sa stáva realitou v krajinách EÚ. Čo to znamená pre slovenských motoristov? Napríklad v Rakúsku si budete môcť takúto známku zakúpiť pre rok 2024 za 8,60 eura.

Podľa európskych pravidiel pritom jednodňový poplatok za diaľnice nemá stáť viac ako 9 percent z ceny ročnej známky. Rakúsko túto podmienku splní, no len veľmi tesne. V roku 2024 sa ročný poplatok za rakúske rýchle cesty nezmení a pre osobné autá bude na úrovni 96,40 eura. Deväť percent z tejto sumy je zhruba 8,68 eura. Rakúšania tak naplnia pravidlá z Bruselu, no zároveň môže byť pre mnohých vodičov lákavejšia ponuka kúpiť si 10-dňovú známku za 11,50 eura. To sú iba necelé tri eurá navyše.

V Česku je situácia podobná. Počíta sa s tým, že jednodňová známka pre rok 2024 bude od marca 2024 stáť rovných 200 českých korún. To je v prepočte 8,20 eura. Desaťdňová známka u susedov stojí 11,07 eura. Opäť sú to necelé tri eurá naviac. Za jednodňovú českú "diaľničnú" zaplatíte v roku 2024 zhruba 8,7 percenta z ceny ročnej známky. Tá bude stáť od marca budúceho roka 2 300 českých korún, resp. viac ako 94 eur. Česi tak prakticky dobehnú Rakúšanov.

Na informácie ohľadom diaľničnej známky platnej na jediný deň na Slovensku si ešte musíme počkať, otázkou je aj to, či si ju vôbec budú môcť kúpiť domáci vodiči. Ak sa u nás cena ročnej známky nezmení (stojí 60 eur), tá jednodňová by vychádzala na nie viac ako 5,4 eura.

Zdroj: Heute.at, edalnice.cz, foto: ASFINAG