Ciele Tesly sú ešte oveľa ambicióznejšie. Automobilka počíta s tým, že rok 2023 by sa pre ňu mal niesť v znamení ešte rýchlejšieho rastu a jej manažment sebavedome vyhlasuje: „Tento rok zabijeme spaľovací motor!“

Toto tvrdenie však nemáme brať doslovne. Oveľa viac ho treba vnímať ako o jasné vyhlásenie vojny tradičným autobilkám a zároveň potvrdenie faktu, že Tesla to s dobitím európskeho trhu myslí smrteľne vážne.

Rastú naprieč celou Európou

Východisková pozícia Tesly je už dnes viac než dobrá. Na celkovo 27 najdôležitejších automobilových trhoch naprieč starým kontinentom zaznamenala americká značka nárast o 58 percent. Model Y patrí medzi najobľúbenejšie modely v Európe a Texasania sú dobre pripravení aj na rastúci dopyt. Nový závod Tesly postavený pri Berlíne každý týždeň opúšťa 5-tisíc elektrických áut Tesla Model Y.

Veľkým ambíciám automobilky hrá do karát aj znižovanie cien jej elektromobilov, ku ktorému Američania pristúpili v januári i v apríli. To zvyšuje dopyt po autách značky a vytvára veľký tlak na konkurenciu, aby tiež ponúkla zákazníkom zľavy. Ako však vidno v praxi, nie každý výrobca automobilov je ochotný hrať s Teslou túto hru.

Zdroj: Merkur.de