Keď vám rastie dopyt, podľa klasickej ekonomickej poučky spravíte väčšinou vždy to isté. Správne, zvýšite ceny. To však zjavne neplatí v prípade Tesly, ktorá sa rozhodla pre opačný prístup. Do Európy dorazila vysoká zľava na jej autá a týka sa aj susedného Rakúska. Napríklad Model Y zoženiete o rovnú štvrtinu lacnejšie, píše portál Futurezone.at. Americká automobilka si od tohto kroku zjavne sľubuje, že dostane konkurenciu pod čo najväčší tlak.

Ako to presne vyzerá so zľavami od Tesly v praxi? Čo sa týka nemeckého trhu, v závislosti od zvolenej konfigurácie zaplatia zákazníci Tesly za svoje nové auto o 1 až 17 % menej. Platí to pre sedan Model 3 aj európsky bestseller, ktorým je Tesla Model Y. V Spojených štátoch ide autombilka s cenami nadol o 6 až 20 %. V Rakúsku zvolila Tesla ešte agresívnejší prístup. Za Model Y zaplatíte až o 25 % menej a za Model 3 o 21,6 % menej. Treba povedať, že to sú zľavy, aké rozhodne nevidno každý deň.

Cena Tesly Model 3 bude v Rakúsku po novom začínať od 44 990 eur – o 12 400 eur menej ako doteraz. Model 3 Long Range vyjde priemerne na 53 990 eur (pokles ceny o 7 200 eur), Model 3 Performance dostal cenu 60 990 eur (mínus 5 900 eur).

Za Model Y zaplatíte v základnej verzii 46 990 eur (mínus 10 400 eur), Model Y Long Range stojí 54 990 eur (pokles o 6200 eur), Model Y Performance je dostupný za 64 990 eur (zníženie ceny o 2 900 eur).

Nižšie ceny platia pre všetkých

Pridávame ešte zaujímavosť. Kto si v posledných týždňoch v Rakúsku objednal niektorý z týchto modelov, nemusí zúfať. Zaplatí totiž už upravenú, nižšiu cenu. Tesla sa rozhodla znížiť ceny, pretože po turbulentnom roku 2022 s mnohými problémami naprieč dodávateľským reťazcom vraj došlo k „normalizácii istej časti nákladovej inflácie“. Tento vývoj chce teraz automobilka preniesť aj na zákazníkov - v podobe nižších cien. Pri tak skokovitej zmene cenovej politiky však ťažko veriť tomu, že by práve toto bolo jediným motívom.

Analytici sa zhodujú, že zníženie cien by mohlo - neprekvapivo - ešte viac zvýšiť dopyt a vyvinúť tak tlak na rivalov Tesly, aby aj oni prišli s nižším cenovkami svojich áut. To by sa následne mohlo zvrhnúť na tvrdú "bitku" s ďalšími a ďalšími zľavami. Zatiaľ čo na začiatku z nej bude istotne zákazník profitovať (veď kto by nechcel mať auto za menej...), prípadné dlhodobé dôsledky pre celý trh sa ešte len ukážu.

Zdroj: Futurezone.at

Foto: cz.depositphotos.com