Mladšie historické vozidlá budú mať nárok na preukaz vydaný národným zastúpením Medzinárodnej organizácie historických vozidiel (FIVA). Platiť budú vždy iba základný registračný poplatok – 33 eur. To všetko za predpokladu, ak splnia zákonom stanovené podmienky.

„Vozidlo musí byť vyrobené pred viac ako 20 rokmi, ale nie viac ako 30 rokmi, a už sa nevyrába ako typ vozidla, je historicky zachované, udržiavané v pôvodnom stave a neprešlo žiadnou podstatnou zmenou technických vlastností jeho hlavných súčastí,“ píšu predkladatelia novej legislatívy.

Podmienky sa tým však nekončia: musí platiť, že auto sa „obvykle používa vo voľnom čase, je prihlásené v evidencii vozidiel a po dosiahnutí veku 30 rokov má nárok na preukaz historického vozidla“. Konkrétne ide o novelu zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Stoja za ňou poslanci Sme rodina a vstúpi do platnosti od 1. januára 2024.

Problémy s evidenciou už vyriešili

Čo sa týka registračných poplatkov, ich zmena vstúpila do platnosti od 1. júla 2023, služby online evidencie vozidiel cez víkend nefungovali a niektorí čitatelia nás upozornili na vyskytujúce sa problémy s evidenciou aj počas včerajšieho dňa. Tie by však už mali byť odstránené.

„Dnes boli nasedené posledné úpravy, kedy by už mal byť systém funkčný,“ uviedol pre Topspeed.sk Boris Križánek, vedúci oddelenia evidencie vozidiel z Prezídia policajného zboru.

Zdroj: Dnes24.sk