Dôvod je pandémia, aj keď nepriamo

Volkswagen pozná problém. Dodávatelia polovodičov zásluhou masívneho poklesu predaja automobilov počas pandémie zmenili výrobu na iný druh tovaru. Predaj automobilov v Európe za prvých 11 mesiacov tohto roka klesol o 25,5 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Automobilové trhy sa však výrazne zotavujú. Už v septembri sa tržby vrátili späť k nárastu o 3,1 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Pre celkom rýchle zotavenie však dodávatelia nestíhajú a tým trpí priemysel, vrátane koncernu Volkswagen, ktorý čelí nedostatku potrebných elektronických komponentov.

Nedostatok komponentov ovplyvní výrobu v 1. kvartáli 2021

Nedostatok komponentov ovplyvní výrobu európskych, ale tiež čínskych a severoamerických závodov počas prvého štvrťroka 2021. Zasiahnuté tak budú modely Volkswagen, ale aj Škoda a Seat. Nedostatok sa dotýka najmä výroby nových vozidiel s elektronickými funkciami, ako sú pripojenie Bluetooth, podpora vodiča, navigácia či hybridné elektronické systémy. V súčasnosti automobilový priemysel vo svojich vozidlách využíva viac elektronických komponentov ako kedykoľvek predtým. Šéf nákupu spoločnosti Volkswagen tiež uviedol:

„Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme minimalizovali stratu výroby a zabezpečili, aby sa čo najskôr obnovili bežné dodávky zákazníkom.“

Zdroj: abcnews , kob