Nástup predovšetkým čínskej konkurencie a zrušenie dotácií na batériové autá na najväčšom európskom automobilovom trhu si vyberá ďalšiu daň. Po utlmení výroby elektromobilov koncernu VW a plánovanej odstávke produkcie Fiatu 500e oznamuje ešte o niečo väčšie problémy francúzske Valeo.

Kým Volkswagen a Stellantis linky len pozastavili, Francúzi musia výrobu elektromotorov v nemeckom Bad Neustadte zastaviť úplne a prepúšťať. V tejto chvíli sa to týka 250 kmeňových zamestnancov a takmer stovky agentúrnych pracovníkov so zmluvami na dobu určitú.

Šokovaní zamestnanci

Zrušenie produkcie elektrických jednotiek je naplánované na júl 2024 a zo súčasných pozícií si prácu podľa predbežných informácií zachová len oddelenie vývoja.

V Bad Neustadte Valeo vyrába elektromotory a ďalšie komponenty okrem iného pre Volvo a Daimler. Firma potvrdila, že je za uvedeným rozhodnutím pokles záujmu zo strany zákazníkov, pre zamestnancov je to ale šok.

„Každý môže vidieť to zdesenie, táto správa je pre nás šokujúca,“ oznámila predsedníčka zamestnaneckej rady, Jessica Reichert. A do hry sa už vložil aj bavorský odborový zväz IG Metall Bayern. „Valeo chce výrobu budúceho produktu premiestniť na lacnejšie miesto. Pre transformáciu bavorského automobilového priemyslu by to bola trpká komplikácia a vážny úder pre tunajšiu výrobnú štruktúru. Budeme štrajkovať,“ nechal sa počuť zástupca odborov, Horst Ott.

Podľa dostupných informácií by sa mohla produkcia premiestniť do Poľska, pre odbory je to ale červené súkno. „Spolu s politikmi sme v roku 2010 úspešne bojovali za to, aby technológie budúcej elektrickej mobility vznikala v Bad Neustadte. Bez boja sa nevzdáme,“ pridal sa ďalší člen IG Metall, Thomas Höhn.