Fiat tento týždeň prerušil výrobu v továrni Mirafiori v Turíne. Z tohto miesta zbiehajú z liniek štyri modely Maserati a Fiat 500e. Ako sú na tom modely s trojzubcom, Taliani nešpecifikovali, priznali ale, že aktuálna odstávka jednoznačne súvisí s nižším dopytom po batériovej päťstovke. Tým to ale nekončí.

Ďalšia odstávka z rovnakých dôvodov je plánovaná v termíne od 19. októbra do 3. novembra, ako pre Automotive News Europe potvrdila hovorkyňa koncernu Stellantis.

Tretie miesto už neobháji

Na dvoch linkách pracuje celkovo 2400 zamestnancov, nie je ale jasné, či má konzorcium problémy aj s dopytom po modeloch Levante, Granturismo, Ghibli a Quattroporte, alebo bude odstavená len výroba Fiatu.

Elektrický model 500e sa stal vlani tretím najpredávanejším elektromobilom v Európe, odvtedy však konkurencia pritvrdila. Podľa informácií agentúry Dataforce poklesli registrácie malého Fiatu za prvých osem mesiacov tohto roka o takmer dve percentá (celkovo ich bolo od januára do augusta predaných 40 564 kusov).

Mestské mini číslami prekonala Tesla Model Y i 3, VW ID.3 aj ID.4 a Fiat 500e sa musel pokloniť aj pred predajmi čínskeho MG4 (41 212 ks). Taliani chceli v tomto roku vyrobiť minimálne 100 tisíc nových elektrických päťstoviek, ale tieto plány budú musieť podľa všetkého prehodnotiť.

Nepriaznivo sa na odbyte 500e celkom iste podpíše aj nedávne zrušenie nemeckých dotácií pre firemné elektromobily, čo momentálne ovplyvňuje i koncern Volkswagen. Ten oznámil, že začiatkom nasledujúceho mesiaca na dva týždne zastaví produkciu áut v továrni v Zwickau i v drážďanskej Transparent Factory, kde sa vyrába ID.3. V Zwickau má byť navyše definitívne zrušená tretia smena.

zdroj: Automotive News Europe cez Automobilwoche