Emisie na úrovni elektromobilu

Pri odhalení nového Porsche 911 GT3 spred pár dní poskytol pre Evo Magazine rozhovor Dr. Frank Walliser, viceprezident pre motoršport a GT vozidlá Porsche. Okrem novinky v podobe 911 GT3 sa vyjadril aj na tému vývoja syntetického paliva (eFuel), na ktorom Porsche pracuje. Walliser v ňom vidí veľký potenciál, pričom tvrdí, že spaľovacie motory poháňané syntetickým palivom môžu byť také čisté (s ohľadom na emisie) ako elektromobily. Zároveň dodal, že eFuel je pre Porsche veľmi dôležité. Vďaka syntetickému palivu by dokázali znížiť ich produkciu CO2, taktiež nemá vedľajší produkt, má menej častíc a produkuje menej NOx ako súčasné palivá. Porsche dokonca očakáva, že vďaka ich palivu eFuel, bude produkcia CO2 až o 85 % nižšia. 

Porsche prvýkrát ohlásilo investovanie do syntetického paliva už minulý rok. Aktuálne je palivo eFuel stále vo vývoji, pričom Porsche plánuje začať s testami už v roku 2022. Walliser tiež tvrdí, že ich aktuálne portfólio so spaľovacími motormi by nepotrebovalo žiadne modifikácie a mohlo by využívať nové syntetické palivo. 

Palivo eFuel by tak mohlo byť odpoveďou a záchrancom spaľovacích motorov, nad ktorými sa v Európe stále viac a viac zaťahujú mračná. Spaľovacie motory však stále potrebujeme, nakoľko elektromobily ani infraštruktúra nie sú zďaleka pripravené na ich nahradenie. Ak niekedy vôbec budú. 

Zdroj: Evo Magazine