Strieľame si do nohy?

Ak zakážame spaľovacie motory, nepôjde o rozhodnutie správnym smerom a navyše sa tak ani nezabezpečí to, čo chcú bruselskí úradníci docieliť, komentuje analytik Pánis.

Na boj so skleníkovými plynmi (SP) - a teda aj globálnym otepľovaním - podľa neho musíme ísť inak, cituje slová odborníka agentúra TASR. Pánis sa vyjadril pre podcast SPP pod názvom "Otvorene o plyne".

"Emisie SP cestnej dopravy v EÚ tvoria asi necelých 20 % všetkých SP EÚ, lenže podiel SP z krajín EÚ vo svete nedosahuje ani 10 %, číže keď si to vynásobíme, tak cestná doprava v EÚ nepredstavuje ani 2 % všetkých vypustených SP vo svete."

"Inak povedané, ak by sme hneď zajtra vymenili všetky spaľovacie autá za elektrické, tak objem SP vo svete zásadne nepoklesne a neprispeje to k spomaleniu globálneho otepľovania," zamýšľa sa Pánis.

Analytik vyčíta Bruselu, že závislosť od Ruska nahrádzame za závislosť od Číny, ktorá nám dodáva solárne panely. Podľa neho tak platíme za ťažbu vzácnych kovov mimo našich krajín, no táto je stále neekologická.

"Následne ich sem dovezieme a budeme sa tváriť, že Európa je uhlíkovo neutrálna, ale len za cenu toho, že v inej časti sveta tie emisie ešte viac stúpnu. To je z môjho pohľadu environmentálne pokrytectvo," kritizuje Pánis s tým, že fosílne palivá budeme potrebovať aj v ďalších rokoch, až desaťročiach.

Odborník hovorí, že klimatickú zmenu sami Europánia nedokážu zvrátiť, aj keď splnia všetky vytýčené ciele. Fosilné palivá naopak vidí ako dôležitú súčasť ekonomického rozvoja.

Zdroj: TASR