Každý motorista na prelome sezón určite myslí na výmenu zimných pneumatík za letné. Skôr než po 31. marci vymeníte autu obutie, skontrolujte, či sú vaše letné gumy v poriadku. „Dôležitá je kontrola tlaku a hĺbka dezénu, ktorá musí byť zo zákona minimálne 1,6 mm po celej šírke behúňa pneumatiky. Starostlivosť o ich kondíciu má svoje opodstatnenie, pretože kvalitné letné pneumatiky skracujú brzdnú dráhu, auto je s nimi v teplom období lepšie ovládateľné, a navyše znižujú spotrebu,“ hovorí prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna Petr Vaněček. Pri prezúvaní je ideálny čas aj na kontrolu geometrie a pre všetky prípady si nechajte skontrolovať aj brzdové obloženie, na ktorom sa zima mohla negatívne podpísať.

Dôležité je preveriť všetky prevádzkové kvapaliny

S príchodom jari je, samozrejme, potrebné kúpiť letnú zmes do ostrekovačov a hlavne skontrolovať  prevádzkové kvapaliny, ako je sú olej, chladiaca a brzdová kvapalina, v prípade nutnosti ich treba doplniť. Snehom, ľadom a mrazom cez zimu trpia aj stierače, nastáva tak ideálny čas na ich kontrolu a prípadnú výmenu.

Pozor na koróziu, auto treba riadne umyť

Zimný posyp, soľ, blato, kamienky a všetky ďalšie nečistoty dávajú autu v zimných mesiacoch zabrať a urýchľujú nástup korózie auta. „Základom je po zime vziať vozidlo do auto-umývačky a ideálne ho umyť ručne tak, aby ste ho zbavili zvyškov soli a všetkých nečistôt, a to aj na zle dostupných miestach. Zabudnúť by ste nemali ani na podvozok a disky kolies,“ dopĺňa Petr Vaněček. Čistotu a poriadok si vaše vozidlo zaslúži aj vo vnútri. Premažte pánty pri dverách, ošetrite gumové tesnenia, povysávajte interiér, z kufra vyberte všetky nepotrebné predmety, ako sú trebárs snehové reťaze alebo lopata, a vojdite do jarnej sezóny s čistým štítom.

Kontrola batérie jednou z priorít

Nízke zimné teploty sú náročné pre akumulátor, ktorý sa oplatí nechať skontrolovať v servise a pokiaľ je to nutné, nechať si ho vymeniť. Predídete problémom so štartovaním a nebezpečenstvu, že vás auto niekde nechá v štichu. Batéria je veľká téma aj v prípade elektromobilov. Aby mala dlhú životnosť a čo najlepšie vlastnosti, odborníci odporúčajú nabíjať ju priebežne niekoľko hodín, napr. pred cestou a po návrate späť. Dôležité je nechávať si batériu pravidelne kontrolovať autorizovaným servisom, ktorý ju bude vedieť v prípade potreby repasovať. Batériu si môžete nechať opraviť v rámci obvyklej niekoľkoročnej záruky, ktorú väčšinou poskytuje výrobca, prípadne v rámci záruky viazanej na prejazdené  kilometre.

zdroj: AAA Auto
foto: cz.depositphotos.com