Nebudem sa tu pozastavovať nad videom, ktoré tu nižšie publikujem, ani nad autorom, ani nad ľudmi v tom videu. Dôležitá je pre mňa myšlienka. Je pravda, že veľa áut zo Slovenska do zahraničia „neodchádza“, skôr sa autá zo zahraničia kupujú a dovážajú k nám. Avšak niekoho môže proces odhlásenia trocha prekvapiť.

Nezabudnite na KO

Pri predaji auta do inej krajiny musíte s týmto vozidlom absolvovať KO. O jej prednostiach a nevýhodách sme tu už písali x-krát, na jej užitočnosť pri odhlásení auta do zahraničia mám svoj názor. O to však nejde. Po jej absolvovaní musíte ísť s novým majiteľom na dopravný inšpektorát, kde požiadate o vyradenie vozidla z dôvodu predaja do zahraničia. Podľa toho, či auto ide po vlastnej osi alebo na vozíku, musíte tiež preukázať uzatvorené PZP.

Ako iste viete, u nás sa už nejaký ten piatok vydávajú 2 technické preukazy, jeden takzvaný veľký a druhý malý, plastová kartička. Pri predaji do zahraničia vám na mieste vydajú veľký, teda prvú časť technického preukazu. Stále v pohode. Avšak pri prihlásení v zahraničí (aspoň v popisovanej Českej Republike) potrebujete aj malý, teda druhú časť technického preukazu. A tu nastáva kameň úrazu.

Malý TP vám nedajú na mieste a pri prihlásení ho potrebujete!

Ten vám totiž nevydajú na mieste, ale posielajú ho. To predsa viete, je to aj pri prepise vrámci SK, nič nezvyčajné. Novému majiteľovi by predsa nevadilo ani to, že to bude o pár dní, veď má prevozné značky a pár dní hore dole nevadí. O to väčšie prekvapenie však prichádza. Túto kartičku, teda malý technický preukaz totiž neposielajú do zahraničia! Áno, preukaz, ktorý potrebuje nový majiteľ v zahraničí a naše ministerstvo ho nevie spraviť na počkanie, do zahraničia jednoducho neposielame.

Nový majiteľ má 2 možnosti

Čo teda zostáva novému majiteľovi? Má 2 možnosti. Buď sa dohodne so starým majiteľom, že príde na jeho adresu, a ten mu to následne pošle. Riskuje možné zabudnutie, neochotu alebo aj stratenie zásielky. Druhá možnosť je dať si ho poslať na konkrétne DI, kde sa poň nový majiteľ zastaví. Teda opäť rovnaké km hore dole z miesta bydliska, čo môžu byť stovky km. Niekedy ma absurdita našich zákonov neprestáva udivovať a toto je ďalšia vec, ktorá ma presviedča, že žijeme na Slovensku. Obzvlášť, keď tento systém funguje už roky a nikomu nenapadlo ho zmeniť. Pritom by stačilo posielať malé kartičky aj do zahraničia za určitý príplatok, čo by nový majiteľ určite nemal problém zaplatiť. Čo na to hovoríte?