Jazdenie na zimných pneu v lete ich značne poškodzuje

Keď presne načasujete výmenu sezónnych pneumatík, zvýšite bezpečnosť pri riadení, zlepšíte ovládanie auta a zároveň predĺžite životnosť pneumatík. Je dôležité byť si vedomý, že používanie zimných pneumatík v teplom počasí môže spôsobiť ich skoré opotrebenie a znížiť efektivitu brzdenia a ovládania auta," objasňuje Aleš Langer, vedúci Technického zákazníckeho servisu v spoločnosti Continental Barum s.r.o.

Dojazdieva zimné pneumatiky v lete každý piaty Slovák? Sotva

Zároveň dáta poukazujú na to, že až dvadsať percent slovenských šoférov používa zimné pneumatiky aj počas letných mesiacov. Tieto prekvapivé výsledky prieskumu od spoločnosti Continental naznačujú nedostatočné pochopenie významu a zanedbávanie správneho časovania sezónnej výmeny pneumatík. Nesprávne používanie pneumatík prináša viaceré negatívne dôsledky vrátane zníženej bezpečnosti, rýchlejšieho opotrebovania a zhoršeného výkonu vozidla.

Zimné pneumatiky sú špeciálne navrhnuté s určitým dezénom a zmesou, ktoré sú optimalizované pre jazdu v nízkych teplotách a na snehovom povrchu. Používanie zimných pneu v teplejších podmienkach než 10°C spôsobí zníženie priľnavosti, predĺženie brzdnej dráhy a zhoršenie ovládania vozidla. Preto staré zimné pneumatiky nie je vhodná využívať "do konca". Riziko sa obzvlášť zvyšuje pri používaní opotrebovaných zimných pneumatik na mokrej vozovke, kde sa stabilita vozidla zníži, brzdná dráha sa výrazne predĺži a môže dôjsť k akvaplaningu, či už priečnemu alebo pozdĺžnemu.

Zmes použitá v letných pneumatikách má odlišné zloženie ako zmes v zimných pneumatikách, čo jej umožňuje lepšie odolávať niekedy extrémnym letným teplotám. V dôsledku toho letné pneumatiky vykazujú v testoch kratšiu brzdnú dráhu oproti mäkším zimným pneumatikám s intenzívnejším lamelovaním blokov,“ doplní expert z Continentalu.

Skvelá alternatíva sú celoročné pneumatiky

Pre mnohých šoférov môže byť správne časovanie pravidelného prezúvania spojené so stresom pri návšteve servisu. Ako alternatívu preto čoraz viac vodičov volí celoročné pneumatiky, ktoré sa ukazujú ako lákavá možnosť. Podľa prieskumu spoločnosti Continental sa na celoročné pneumatiky už spolieha 12% slovenských motoristov, a takmer 40 % percent z nich uvažuje o ich kúpe.

Vodiči sa pre celoročné pneumatiky rozhodujú z viacerých dôvodov – od úspory času, ktorý by strávili návštevou servisu, cez pripravenosť na rôzne poveternostné podmienky až po finančné aspekty. Avšak aj používatelia celoročných pneumatík by nemali vynechať návštevu pneuservisu, pretože odborná kontrola je potrebná nielen pre podvozok auta, ale aj pre samotné pneumatiky, čím sa zabezpečí ich maximálna životnosť.

Prechod na celoročné pneumatiky je vhodný predovšetkým pre vodičov, ktorí počas roka absolvujú menej kilometrov a ich trasy sú kratšie, čím nemôžu plne využiť potenciál sezónnych pneumatík v ich životnom cykle. Títo vodiči obvykle na druhé alebo tretie vozidlo v rodine, ktorého počet je na Slovensku relatívne vysoký,“ uvádza expert.

Celoročné pneumatiky kombinujú technológie letných a zimných pneumatík do jednej všestranej pneumatiky, ktorá dnes už dokáže poskytovať výborný výkon vo väčšine podmienok, okrem tých najextrémnejších. Preto sú celoročné pneumatiky obzvlášť vhodné pre motoristov, ktorí žijú v dobre udržiavaných mestských oblastiach mimo horských zón a nevyhľadávajú zimné športy vo vysokohorských oblastiach.

zdroj: Continental Tyres Slovensko