Keďže obmena vozového parku na Slovensku už pred korona krízou bola pomalšia, než by bolo vhodné a ostatné dva roky ju ešte výrazne spomalia (súčasný primerený vek áut v SR je zhruba 14 rokov), je zrejmé, že v malých číslach sa bude diať aj výmena klasických ročných za 365 dňové diaľničné známky. A keďže drvivá väčšina vodičov má na jej výmenu stále klasický ročný výmenný interval, je vhodné upozorniť, že od 1. februára 2022 tá minuloročná už neplatí. Keďže dnes je to prvý deň, ak ste na diaľnicu aj vybehli autom, ktoré ju už má prepadnutú, alebo neplatnú, žiaden stres. Na zakúpenie elektronickej diaľničnej známky stačí urobiť tak v daný deň, teda vždy pred polnocou. Bez ohľadu na to, kedy ste autom na diaľnicu vošli.

Ceny diaľničných známok zostali nezmenené

Aj v tomto roku majú motoristi naďalej k dispozícii 365-dňovú známku za 50 eur platnú 365 dní od zakúpenia, ročnú známku za 50 eur, ktorej platnosť je limitovaná kalendárnym rokom, ďalej 30-dňovú známku za 14 eur a 10-dňovú známku za 10 eur. Diaľničnú známku si môžete bezpečne z pohodlia domova zakúpiť prostredníctvom internetového portálu https://eznamka.sk/sk/ alebo mobilnej aplikácie eznamka. Motoristom odporúčame pri úhrade eDZ uviesť aj svoj e-mail alebo telefónne číslo, aby mohli byť upozornení na blížiaci sa koniec platnosti zakúpenej eDZ.

Rozdiel medzi ročnou a 365-dňovou e-známkou

Platnosť ročnej e-známky je limitovaná kalendárnym rokom, čiže od 1.1. 2022 do 31.1. nasledujúceho roka. Platnosť 365-dňovej e-známky sa nevzťahuje na kalendárny rok, ale platí od dňa zakúpenia nasledujúcich 365 dní. Práve tieto dve e-známky si motoristi najčastejšie zamieňajú a preto by mali byť motoristi pri výbere typu pozorní, o ktorú z nich majú záujem.

Kde overiť platnosť diaľničnej známky?

Platnosť diaľničnej známky si skontrolujete na tomto odkaze. Mimoriadne pozorní buďte pri zadávaní EČV. V zmysle Všeobecných obchodných podmienok (VOP) je za správnosť poskytnutých údajov zodpovedný výlučne zákazník, preto je potrebné si ich starostlivo skontrolovať bezprostredne pri kupovaní diaľničnej známky.

zdroj: NDS.sk