Štýlový exteriér a nadštandardný výkon sú síce lákadlom, no nemali by byť rozhodujúcim kritériom výberu. Kúpa auta nie je každodenná záležitosť. Nesie so sebou významné finančné záväzky, ktoré sa svojou výškou často radia hneď za investíciu do bývania. Pravdivosť údajov o histórii prezentovaná predávajúcim môže byť ľahko skreslená. A niekedy ani nie tak ľahko, ale rovno o skoro 500 tisíc. Áno! Hovoríme o 500 000 stočených kilometroch! 

Keď je cesta z Holandska dlhá mínus 500 000 kilometrov

Predstavte si - našli ste perfektné auto, ktoré má všetko, čo ste si priali – priestranný kufor, slušnú výbavu, dieselový motor, odometer ukazuje idylických 275 tisíc a nejaké drobné a ako bonus sa vám ešte aj páči. Starší model, nižšia cena. Táto Škoda Superb bola k nám dovezená z Holandska. Na prvý pohľad scenár ako z dobrého filmu. No je tu háčik – happy end sa nekoná.   

Zdanlivo výhodná kúpa sa premenila na nechcenú komplikáciu. Podvodník sa vkradol do minulosti tohto auta a obral ho o státisíce kilometrov v dôsledku čoho bol nový majiteľ terčom finančného podvodu. Auto bolo neoprávnene omladené o neuveriteľných 463 685 km. Stav odometra sa pred absolvovaním kontroly originality šplhal na ¾ milióna. Tajomstvo tejto Škody odhalil ODO-Pass.

ODO-Pass Škody Superb zobrazujúci manipuláciu s najazdenými kilometrami Zdroj: rpzv.sk

Cena pevná, kilometre dohodou

Falšovanie stavu odometra je skutok, ktorý poškodzuje kupujúceho hneď na dvoch frontoch:
 
Spôsobí mu finančnú ujmu: Auto so „stočenou“ hodnotou odometra má reálne oveľa nižšiu hodnotu, než za akú ho kúpite. To môže viesť k značným stratám pri jeho kúpe. Odhaduje sa, že „stočenie“ o 100 tisíc kilometrov vyprodukuje neoprávnený profit vo výške 15-20% z ceny vozidla.
 
Vyššie náklady na údržbu a opravy: Auto s vysokým nájazdom kilometrov potrebuje oveľa častejšiu údržbu a opravy, pretože jeho technický stav nezodpovedná deklarovanému nájazdu. Znamená to neočakávané výdavky v budúcnosti.
 
Ak vplyvom stočenia stavu odometra došlo k finančnej ujme prevyšujúcej 266 € a zároveň bol kupujúci uvedený do omylu, jedná sa o trestný čin podvodu, ktorý môže byť riešený v trestno-právnej rovine. Na Slovensku je už vytvorený precedens, kedy páchateľ bol právoplatne odsúdený. 

Ako nespraviť z vysnívanej kúpy nočnú moru?

Rozdiel medzi splneným snom a nočnou morou pri kúpe jazdenky je kompletné overenie ešte pred kúpou samotnou. Oplatí sa kupovať vozidlo, ktorého históriu poznáte. Hoci pri kúpe auta nezriedka zohráva rolu aj emócia, je nevyhnutné, aby tento faktor nebol primárnym kritériom výberu. Dôležité je, aby vozidlo nielen esteticky vyhovovalo, ale zároveň zodpovedalo kúpnej cene a pre vodiča a posádku nepredstavovalo bezpečnostné riziko.

Dôkladné overenie vozidla pred kúpou môže výrazne zvýšiť vašu istotu. Získanie spoľahlivých informácií o skutočnom stave najazdených kilometrov vám poskytne pokoj na duši a ochranu pred nerentabilnou investíciou.

Postup pre minimalizáciu rizík

Pri kúpe auta platí, tak ako aj v iných sférach života, známe „dôveruj, ale overuj“. Nie je nič zlé na tom kúpiť „stočené“ auto, či auto po väčšej nehode. Dôležité je poznať jeho aktuálny stav a históriu pred kúpou, čo vám umožní dohodnúť adekvátne a spravodlivé podmienky kúpy. Ukážte podvodníkom stopku a kúpte si auto, ktorého minulosť poznáte.

Týchto 8 tipov vám v tom pomôže:

1. Kontrola originality: Nekupujte dovozové vozidlo pred absolvovaním kontroly originality, ktorá overí autenticitu, odhalí prípadnú zmenu identity vozidla, alebo iné dôvody brániace registrácii na Slovensku.

2.Odborný posudok o KO: Pred kúpou vozidla vyžadujete od predávajúceho Odborný posudok o KO, ktorý si viete bezplatne overiť na webovom sídle www.ko.sk

3. ODO-Pass: Vždy požadujte ODO-Pass od predávajúceho a následne si ho bezplatne overte na webovom sídle RPZV. ODO-Pass, odhalí „stočené“ kilometre.

4. AUTO-Pass: Auto pred kúpou podrobte overeniu prostredníctvom AUTO-Passu. Poskytne komplexné online overenie, ktoré obsahuje aj informácie z medzinárodnej platformy Eucaris.

5. Overený predajca: Orientujte sa na kúpu u dôveryhodných predajcov, ktorí sú prispievateľmi do RPZV a v ideálnom prípade poskytujú ODO-Pass ku každému predávanému vozidlu

6. Nebuďte prehnane dôverčivý: Vnímajte signály od predávajúceho a v prípade akýchkoľvek pochybností zvýšte opatrnosť. Už v tejto fáze nákupu môžete naraziť na potenciálny problém. Akékoľvek podozrivé správanie, vyhýbavé odpovede či nervozita sú dôvodom na pochybnosti. 

7. Kúpna zmluva: Venujte náležitú pozornosť formulácii kúpnej zmluvy a oboznámeniu sa s jej znením, hlavne s možnostiam odstúpenia od zmluvy v prípade dodatočne zistených skutočností. Nepodpisujte ju pod tlakom či v časovej tiesni. V prípade pochybností venujte čas porade s odborníkom. Práve formulácia kúpnej zmluvy môže byť kľúčová pri riešení budúcich sporov. Kontrola technického stavu: Vytvorte si kompletný obraz o vozidle a podrobte ho prehliadke technického stavu vlastným mechanikom/autoservisom, ktorému dôverujete a absolvujte skúšobnú jazdu.

8. Buďte pripravení, buďte informovaní a chráňte svoje záujmy pri kúpe. Vaše auto by malo byť zdrojom radosti, nie starostí.

zdroj: rpzv.sk
Zdroj foto: iStock.com/ Sue Thatcher