Princíp stieračov, ktoré prostredníctvom prevodového mechanizmu a stieracích ramien vybavených prítlačnými pružinami a kontaktnou gumenou lištou stierajú vrstvu vody zo skla, je tu s nami už viac ako 100 rokov. To je veru dosť dlhá doba na to, aby sa niečo zmenilo. O to sa teraz pokúša americká automobilka Tesla, ktorá si nechala patentovať nový spôsob ovládania stieračov.

Elektromagnetické stierače si nechala Tesla patentovať tento rok. Rozšíri sa ich myšlienka aj medzi ostatnými automobilkami? Uvidíme.

Elektromagnet a vodorovná lišta

Predmetom jej patentu je elektromagnetický systém stieračov čelného skla obsahujúci lineárny ovládač (elektromagnetická vodiaca lišta), mechanizmus stieračov a riadiace obvody. Stierač (prípadne viac stieračov) môže byť vedený v jednej alebo dvoch vodiacich koľajniciach s permanentnými magnetmi a elektromagnetickým pohyblivým blokom. Vertikálne umiestnené rameno stierača vybavené gumenou stieracou lištou je spojené s elektromagnetickým pohyblivým blokom, ktorý mu zabezpečuje horizontálny pohyb naprieč celým čelným oknom. Vďaka tomuto jednoduchému, no dômyselnému systému tak dokáže nový stierač zotrieť prakticky celú plochu čelného okna (tvar vodiacej lišty môže určovať pohyb stieračov v krajných polohách, takže nie je vylúčené ani stieranie okien s lichobežníkovým tvarom). Výhodou spomínaného mechanizmu je podľa Tesly aj skutočnosť, že elektromagnetický pohon stieračov vytvára podstatne menšie trenie ako klasické mechanizmy stieračov, vďaka čomu by mal byť počas celej svojej životnosti energeticky úspornejší, než súčasné systémy.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Prvá bola žena

Patent stieračového mechanizmu používaného do dnešných dní si nechala na americkom patentovom úrade zapísať istá Mary Andersonová z New Yorku. Stalo sa tak už pred 116 rokmi (1903) pod názvom „Zariadenie pre čistenie skla“. Svojim nápadom však Mary Andersonová predbehla dobu, o výrobu stieračov nemal nikto záujem, a tak jej nápad skončil na pár rokov v zabudnutí. Rok 1921 priniesol prvé automatické stierače. Boli poháňané podtlakom zo sacieho potrubia motora a o ich realizáciu sa zaslúžili Fred a William Folberthovci. Elektrické stierače, tak ako ich poznáme dnes, sú produktom spoločnosti Bosch. Prvýkrát sa objavili v roku 1926 a šlo o mimoriadne luxusný výbavový prvok dostupný len pre najluxusnejšie limuzíny sveta. Spomínate si na cyklovač stieračov? Prvok, ktorý s nástupom dažďových senzorov hojne mizne z áut, v roku 1967 patentoval Robert Kearns. V sériových autách sa objavil až o 11 rokov neskôr, kedy ho do sériovej výroby uvádza ako prvý Ford.

zdroj: Patentscope

Prvý stierač si nechala patentovať Američanka Mary Andersonová už v roku 1903.