Audi RS3 pozná hádam každý. Na výber je buď vo verzii hatchback alebo sedan, ktorý je podľa mňa aj oveľa krajší a elegantnejší. Pod kapotou nájdeme 2,5-litrový 5-valec TFSI, ktorý produkuje 294 kW (400 k) a 480 Nm krútiaceho momentu. Motor pritom spolupracuje výhradne so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou S tronic.  Výsledkom je zrýchlenie z 0-100 km/h za 4,1 sekundy s maximálnou rýchlosťou 250 km/h, ktorá môže byť za príplatok zvýšená na 280. 

Quattro s viaclamelovou spojkou

U malého športového sedanu nechýba ani pohon všetkých kolies Quattro. Na rozdiel od vyšších modelových radov (pozdĺžne namontovaný motor), ktoré využívajú samosvorný stredový diferenciál, v RS3 (priečne namontovaný motor) je pohon Quattro založený na elektronicky ovládanej viaclamelovej spojke, ktorá je z dôvodu rozloženia zaťaženia namontovaná na zadnej náprave. Viaclamelová spojka zároveň používa softvér, ktorý bol špeciálne prispôsobený pre RS3. Hnaciu silu rozdeľuje podľa potreby medzi prednú a zadnú nápravu. V závislosti od jazdného štýlu a koeficientu trenia dokáže poslať na zadnú nápravu 50 až 100 % dostupnej hnacej sily. Audi špeciálne upravilo aj elektronickú stabilizačnú kontrolu (ESC) a protišmykovú reguláciu. K dispozícii je aj športový režim ESC, ktorý vtedy zasahuje oveľa neskôr. ESC sa dá pritom aj úplne vypnúť. RS3 profituje aj z kontroly krútiaceho momentu pre jednotlivé kolesá. Táto funkcia je súčasťou ESC a pri zatáčaní vo vyšších rýchlostiach mierne zabrzdí vnútorné kolesá, na ktoré práve pôsobí menšie zaťaženie. Vpredu nájdeme zavesenie McPherson zatiaľ čo vzadu je 4-prvkové zavesenie. Za príplatok je k dispozícii aj RS športový podvozok a adaptívna kontrola tlmičov. 

Audi RS3 Sportback

6/6 hviezdičiek

Audi RS3 zvládlo náš 4x4 test na plný počet hviezd s časom 25,23 sekundy. Zisk 6 hviezd je skvelý výsledok aj keď s pomalším reakčným časom. Najväčší problém mala RS3 pri teste s trakciou na jednom kolese zadnej nápravy. Na jeho pokorenie potrebovala až 10 sekúnd, čo je zároveň aj čas, do ktorého sa auto musí zmestiť na úspešné zvládnutie jednotlivých testov, takže to bolo ako sa hovorí „ltt“ (len tak tak).