Aktuálna štvrtá generácia bola predstavená len v roku 2018, avšak ani to Hyundaiu nebránilo v tom, aby predstavil facelift už v roku 2020. Zmeny sú pritom väčšie než by sa čakalo, až má človek pocit, že ide o kompletne novú generáciu. Okrem nového dizajnu dostalo Santa Fe aj novú platformu, ktorá umožňuje integrovanie aj hybridnej pohonnej jednotky. A práve hybridnú verziu sme mali na test v našej redakcii. Tá kombinuje 1,6-litrový benzínový 4-valec s elektromotorom, pričom systémový výkon dosahuje hodnotu 169 kW (230 k) a maximálny krútiaci moment 350 Nm. Ten sa prostredníctvom novej 6-stupňovej automatickej prevodovky prenáša na všetky štyri kolesá. Mimochodom, ide o rovnaký hybridný systém s tými istými výkonovými parametrami, ako má nová KIA Sorento. 

Pohon všetkých kolies u Hyundaiu Santa Fe nesie označenie HTRAC, ktoré vzniklo zo slov „Hyundai“ a „traction“. Systém pohonu autonómne rozdeľuje hnaciu silu medzi prednú a zadnú nápravu v závislosti od jazdných a terénnych režimov a podľa jazdných podmienok, aby zabezpečil čo najlepšiu ovládateľnosť a priľnavosť či už na suchých, klzkých, alebo nespevnených povrchoch. Čo sa týka jazdných režimov, Santa Fe ponúka štyri a to: Comfort, Sport, Eco a Smart. Prvé tri režimy sú relatívne štandardné u väčšiny áut, čo však neplatí o móde Smart. Ten automaticky prepína práve medzi tromi spomenutými režimami a to podľa jazdného štýlu vodiča. Hyundai Santa Fe však disponuje aj tromi terénnymi režimami: Sneh, Piesok, Blato. Každý z nich sa pritom snaží auto čo najlepšie prispôsobiť na daný povrch. 

6/6 hviezdičiek

Nový Hyundai Santa Fe Hybrid 4x4 test zvládol na plný počet hviezdičiek. Auto nezaváhalo a našimi skúškami prešlo ako po masle s vynikajúcim reakčným časom 5,98 sekundy. Je vám ten čas nejaký povedomý? Možno preto, že KIA Sorento dokončila náš 4x4 test s časom 5,94 s. Nejde pritom o žiadnu náhodu, keďže tieto dve autá sú pod rozdielnym obalom takmer totožné. Každopádne, výkon Hyundaiu Santa Fe sa radí k tým najlepším. Veď v priemere mu pokorenie jedného testu trvalo len 0,99 s.