Volkswagen Tiguan je k dispozícii s rôznymi motorizáciami. V ponuke nájdeme motory 1.5 TSI, 2.0 TDI, 2.0 TSI či dokonca 1.4 TSI, ktorý však dopĺňa elektromotor. Paleta pohonných jednotiek je pestrá ako aj výkonové rozhranie. V závislosti od motora a stupňa výbavy sa maximálny výkon Tiguanu pohybuje od 96 kW (130 k) po 235 kW (320 k), ktorý ponúka verzia R. Čo sa týka prevodoviek, na výber je 6-stupňový manuál/automat DSG a pri verziách s pohonom 4x4 je k dispozícii výhradne automatická prevodovka DSG so siedmimi rýchlostnými stupňami.

Je zrejmé, že nami testovaná verzia Tiguana disponovala aj pohonom všetkých kolies, ktorý vo VW nesie označenie 4Motion. Nie je však 4Motion ako 4Motion. U modelu Touareg, kde je motor montovaný pozdĺžne, využíva systém pohonu 4x4 medzinápravový diferenciál Torsen. Na druhej strane u modelov s motorom uloženým priečne, ako Tiguan, je použitá elektronicky riadená medzinápravová spojka Haldex. Za normálnych podmienok ide 90 % hnacej sily na predné kolesá o ostatných 10 % dozadu. Auto sa tak v podstate správa ako predokolka, čo vyúsťuje do nižšej spotreby paliva ako pri permanentnou pohone 4x4 s Torsenom. V prípade potreby však Haldex dokáže efektívne rozdeliť krútiaci moment na jednotlivé kolesá, aby sa zabezpečila čo najlepšia stabilita a trakcia auta, či už na povrchoch so zníženou adhéziou, alebo vo vysokých rýchlostiach. Systém 4Motion dopĺňa aj elektronická kontrola stability, protipreklzová regulácia, regulácia brzdného účinku motora či elektronická uzávierka diferenciálu. V prípade jazdy na nespevnenom povrchu sú k dispozícii aj jazdné režimy Snow, Offroad a Offroad Individual, ktoré menia jazdné vlastnosti auta. 

6/6 hviezdičiek 

Volkswagen Tiguan 4x4 test zvládol na plný počet hviezdičiek. Našimi testami dokonca prešiel veľmi rýchlo, nakoľko celkový reakčný čas činil len 7,58 s, čo je v priemere len 1,26 s na skúšku. Nedá sa ani hovoriť o probléme Tiguanu s nejakým testom, keďže najdlhšie mu trval posledný test s trakciou na jednom kolese zadnej nápravy, ktorý auto zvládlo za 2,3 s. Modernizovaný VW Tiguan si tak odnáša z nášho 4x4 testu skvelý výsledok.