Seat Ateca patrí medzi najpopulárnejšie modely značky. Každoročne rastú jeho predaje pričom za posledný rok sa v Európe predalo cez 90-tisíc kusov. Nová Ateca je na výber ako v benzínovom, tak aj v dieselovom variante. Vrcholným variantom je Cupra Ateca, ktorá ponúka 300 koní a 400 Nm krútiaceho momentu. Čo sa týka prevodového ústrojenstva, na výber je buď 6-stupňový manuál, alebo 7-stupňová prevodovka DSG. 

Seat patrí pod VW Group, takže Ateca je postavená na platforme koncernu MQB. Nami testovaná verzia novej Atecy tiež disponovala pohonom všetkých kolies s označením 4Drive. Ten využíva piatu generáciu medzinápravovej spojky Haldex, čiže Ateca nie je permanentnou štvorkolkou. Systém pohonu 4x4 zároveň neustále monitoruje jazdnú situáciu, aby v prípade potreby vedel zasiahnuť a poslať hnaciu silu na kolesá, ktoré majú dostatok priľnavosti. 

6/6 hviezdičiek

Seat Ateca 2020 4x4 test zvládol na plný počet hviezdičiek s reakčným časom 9,54 sekundy, čo je fantastický výsledok. Ateca nemala problém so žiadnou skúškou, nakoľko všetky zvládla do 2,6 s. Reakcia pohonu všetkých kolies bola prekvapivo rýchla a modernizovanej Atece z tohto hľadiska prakticky nie je čo vytknúť. Po našom 4x4 teste tak zanechala veľmi dobrý dojem.