Koncern Toyota je svetovým kráľom hybridov. Nedávno sme informovali, že ich od vzniku typu Toyota Prius I predali už viac než 15 miliónov hybridov. Tradícii ostane verný aj vrchol ponuky koncernu Lexus LS. Zatiaľ nie je verejne známe, či Japonci ponúknu úplne nový motor, alebo prepracovaný pohon s motorom 2UR-FSE, ktorý dávali pod kapotu predošlej generácie Lexusu LS 600h od roku 2007 do roku 2016.

Vráti sa Lexus LS600h?

V predošlej generácii bol v ponuke kráľovský Lexus LS600h, ktorého kombinovaný výkon 5-litrového motora a elektrického pohonu dosiahol výkon 327 kW (445 k). Rovnakú hnaciu sústavu teraz nájdeme v luxusnej Toyote Century. Kombinácia atmosférického V8 motora a elektromotora sa v súčasnej generácii vytratila.

Dnes má typ LS k dispozícii dve verzie s motorom V6 3,5 litra. Model LS500 má twin turbo s 306 kW (417 k) a model LS500h hybrid so zážihovým atmosférickým motorom 3,5 litra V6 a s dvomi elektromotormi s celkovým výkonom 264 kW (359 koní). Aj keď má menší výkon, vozidlo je rýchlejšie ako predchodca – zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 5,5 s. V prípade modelu LS600h to bolo viac ako 6 s. Zásluhu na tom má ľahšia karoséria a nová hybridná prevodovka. Ak sa Lexus rozhodne pri facelifte modelu LS pre hybrid s motorom V8, dajú sa očakávať ešte lepšie dynamické schopnosti.

Má prísť aj Lexus LS300h, teda hybridný 4-valec

Podľa japonských médií by limuzína mala prísť aj s menším 4-valcovým motorom. Takýto krok by znížil základnú cenu vlajkovej limuzíny a model by oslovil širšiu vrstvu zákazníkov. Facelift Lexusu LS budú s určitosťou sprevádzať aj zmeny dizajnu. Môžeme očakávať nové tvary nárazníkov a svetiel, ktoré budú grafikou svetiel nadväzovať na vzhľad faceliftovaných modelov RC či RX. Hovorí sa aj o nových systémoch asistencie vodiča. LS je tipovaný ako prvý model, ktorý dostane automatizovaný systém riadenia pre čiastočne autonómnu jazdu na diaľnici. Toyota totiž používa pri vývoji autonómnych vozidiel práve tento model.

LS ako vlajková limuzína Lexusu vždy dostávala do výbavy najnovšie a najmodernejšie technológie. Už dnes je vozidlo k dispozícii so systémom aktívneho obchádzania prekážok na ceste, ktorý nielen varuje pred rizikom kolízií a v kritickej situácii zabrzdí, ale môže dokonca otočiť volantom a vyhnúť sa prekážke. Lexus LS s novým faceliftom by mal mať premiéru pravdepodobne na budúci rok.