30 – Maťo Homola – TCR – B3 Racing – 1 víťazstvo

Maťo mal vynikajú prvú časť sezóny, bol konzistentný a rýchly. V ázijskej časti šampionátu sa mu až tak nedarilo, stále podával skvelé výkony. Po víťazstve v Oscherslebene dokonca viedol priebežné hodnotenie TCR! To je na prvú sezónu v takej kvalitnej súťaži výborné a Maťo, už oveľa skúsenejší, bude v budúcej sezóne tvrdým súperom.

29 – Chaz Mostert – V8SC – Prodrive Racing – 5 pódií

Sezóna 2016 nedopriala Chazovi ani jedno víťazstvo, hoci aj s tímovým kolegom prišli zo silného tímu, kde jazdili minulú sezónu. Možno je za tým minulo sezónna veľká havária v Bathurste, no môžeme očakávať, že Mostert bude na budúcu sezónu v hodnotení vyššie.

Maťo Homola medzi top 30 jazdcami cestovných automobilov

28 – Mark Winterbottom – V8SC – Prodrive Racing – 2 víťazstvá

Mark je šampiónom V8 Supercars z roku 2015 a v uplynulej sezóne sa nedostal ani do top 5 a skončil na 6. mieste. Hoci mal vynikajúcu rýchlosť, vďaka chybám a problémom vypadol z absolútnej špičky. Podobne ako od jeho tímového kolegu aj od Winterbottoma môžeme očakávať zlepšenie v budúcej sezóne.

27 – Nicky Catsburg – WTCC – Lada Sport – 1 víťazstvo

Catsburg absolvoval tento rok prvú kompletnú sezónu vo WTCC. Ukázal, že do WTCC patrí a svojho času bolo dokonca druhý v priebežnom poradí. Lada síce nemala najlepšie auto, ale Nicky podával výborné výkony hlavne v kvalifikáciách. Navyše dominoval v mokrých moskovských pretekoch. Škoda, že Lada odchádza z WTCC a s ňou aj Catsburg.

Maťo Homola medzi top 30 jazdcami cestovných automobilov

26 – Robert Wickens – DTM – Team HWA – 2 víťazstvá

Kanaďan podával výborné výkone a Mercedesu nazbieral počas sezóny veľa bodov. Vyhral v Zandvoorte a Moskve. Koncom sezóny urobil aj niekoľko chýb. Najväčšia bola zrejme tá na Hungaroringu, pretože kvôli nej vypadol z boja o titul.

25 – Paul di Resta – DTM – Team HWA – 1 víťazstvo

Paul mal dobrý štart do sezóny 2016, čo mu umožnilo bojovať o titul prakticky celý rok. Navyše bol dobrým a vyrovnaným kolegom Wickensa a tím s ním mohol rátať pri zbieraní bodov.

Maťo Homola medzi top 30 jazdcami cestovných automobilov

24 – Craig Lowndes – V8SC – Triple Eight – 2 víťazstvá

Lowndes je legendou V8 Supercars, no aj tak nestačil na tímového kolegu a v celkovom hodnotení šampionátu vypadol z najlepšej trojky. Tále však ukazoval, že patrí medzi špičkových pretekárov cestovných automobilov a v budúcej sezóne od neho môžeme čakať útok na absolútnu špicu V8 Supercars.

23 – Mat Jackson – BTCC – Motorbase Performance – 5 víťazstiev

Mat má za sebou veľmi dobrú sezónu. Viedol preteky najdlhšie zo všetkých jazdcov BTCC, navyše zdieľa aj rekord v počte víťazstiev. Mal ale smolu, pretože 6-krát skončil mimo bodov a to ho stálo titul. Napriek tomuto mixu je Jackson jedným z favoritov budúcej sezóny.

Maťo Homola medzi top 30 jazdcami cestovných automobilov

22 – Gabriele Tarquini – WTCC – Lada Sport – 2 víťazstvá

Lada tento rok zachránila Tarquiniho a oplatilo sa, Talian bol tímu platný ako jazdec, tak aj inžinier. Navyše sa od neho mohli mladí pretekári Nicky Catsburg a Hugo Valente. Gabriele, hoci má 54 rokov, nepatrí do starého železa, s Ladou dokázal vyhrať dva preteky. Prvými miestami v Moskve a Katare pripravil veľké prekvapenie Lade. Môžeme len dúfať, že Tarquiniho ešte vo WTCC uvidíme.

21 – Lucas Auer – DTM – Team Mücke – 1 víťazstvo

Rakúšan má za sebou solídnu sezónu. Dostal Team Mücke na prvé miesto v pretekoch na Lausitzringu. Na Nürburgringu a Hungaroringu bol najrýchlejším jazdcom Mercedesu. Navyše bol jediným, kto dokázal dokončil všetkých 18 pretekov.

Maťo Homola medzi top 30 jazdcami cestovných automobilov

20 – Yvan Muller – WTCC – Citroën Racing – 1 víťazstvo

Muller je jedným z najlepších pretekárov cestovných automobilov svojej generácie. Sezóna 2016 nebola v jeho podaní nijako výrazná a vyhral iba raz. Na začiatku sezóny prekvapivo strácal no neskôr zabral a vybojoval druhé miesto v konečnom poradí WTCC, už tretí rok po sebe.

19 – Johan Kristoffersson – STCC – PWR Racing – 2 víťazstvá

Kristoffersson je šampiónom STCC z roku 2012, no sezónu 2016 prehral ešte predtým ako začala. Uprednostnil rallycross, kvôli ktorému vynechal jeden víkend v STCC. Navyše jeho tím Seat nemal rovnaký štandard ako konkurenčné Volvo. Johan napriek tomu ukázal, že na úrovni najlepších jazdcov.

Maťo Homola medzi top 30 jazdcami cestovných automobilov

18 – Richard Göransson – STCC – Polestar Cyan Racing – 4 víťazstvá

Göransson poslal za chrbát svojho tímového kolegu a zabezpečil si titul v STCC. V jeho prípade to je už piaty, to samo hovorí o kvalitách jazdca. Hoci nebol stále najrýchlejší, ukázal, že je najúspešnejší. Dokázal konzistentne zbierať body a tým vyhrať šampionát.

17 – Jean-Karl Vernay – TCR – Leopard Racing – 3 víťazstvá

Vernay bol veľmi dobrým spestrením štartového poľa TCR. Na začiatku sezóny síce nejazdil vyrovnanie, ale potom našiel svoje tempo. Predviedol sa až v druhej polovici sezóny, kde nazbieral poriadnu porciu bodov. V budúcej sezóne s ním môžeme počítať ako s jedným z ašpirantov na najvyššie priečky v TCR.

Maťo Homola medzi top 30 jazdcami cestovných automobilov

16 – Robert Dahlgren – STCC – Polestar Cyan Racing – 3 víťazstvá

Hoci Robert boj o titul s tímovým kolegom, počas sezóny ukázal výbornú formu. Dahlgren bol v niekoľkých prípadoch rýchlejší ako Göransson, navyše išiel do súbojov agresívnejšie. Nešťastný incident ho pripravil o titul a na prvé miesto v celkovom hodnotení STCC si bude musieť ešte počkať.