Konečne poriadny stroj

V sobotných tréningoch ešte zbieral prvé ostré kilometre s autom, ale už po niekoľkých minútach sa za volantom cítil ako doma. Už prvý voľný tréning na Hungaroringu ukázal, že mladý Slovák bude mať rýchlosť, keď sa mu podarilo zajazdiť 6. najrýchlejší čas. „Na začiatku som sa musel hlavne zoznámiť s autom, keďže je úplne nové, čerstvo z fabriky a ešte som v ňom na trati poriadne nesedel,“ povedal po tréningu Maťo.

Kvalifikácia bola skutočne lotéria, pretože sa mohol zopakovať scenár z druhého tréningu a mohlo sa pokojne stať, že sa jazdcovi nepodarí odjazdiť jediné čisté kolo. Hneď na začiatku druhého kola bola kvalifikácia zastavená po výlete jedného z pretekárov do bariér, ktorý sa našťastie obišiel bez zranení, no priniesol nevyhnutné opravy trate a ďalšie zdržanie. Zo stratégie razom nebolo nič a Maťo si musel doslova „vyboxovať“ miesto na trati.

„Bolo nás tam skutočne veľa, bolo nemožné dať kolo, kedy by som nemusel niekoho obiehať, či dávať pozor. Našťastie som sa umiestnil vysoko a zo 7. miesta som postúpil do Q2,“ povedal po kvalifikácii Maťo. V druhej kvalifikácii bola trať podstatne voľnejšia, keďže v nej je už len 12 najrýchlejších jazdcov z Q1. Maťo dokázal hneď v prvom rýchlom kole zajazdiť najrýchlejší druhý sektor a celkovo najrýchlejší čas, ktorý nedokázal prekonať ani jeden z jazdcov, hoci k záveru kvalifikácie to bolo skutočne dramatické.

Sny sa plnia!

Skvelý pohľad pre fanúšíkov slovenského motoršportu!

V nedeľných prvých pretekoch Maťo Homola dokázal po štarte doviesť svoj Hyundai i30 N TCR do cieľa na prvom mieste a na maďarskom okruhu Hungaroring zvíťazil jednoznačne spôsobom štart-cieľ. Od začiatku, po výbornom štarte, sebavedomo kontroloval celé štartovné pole. Hoci sa za ním odohrávali napínavé súboje, Maťo nedal nikomu šancu na výraznejšie priblíženie a následné priame súboje. „Je to dokonalý pocit! Auto funguje naozaj fantasticky, som nesmierne šťastný, že tu môžem byť a pretekať. Nie je to ľahké, cítil som zozadu veľký tlak, ale dokázal som jazdcov za sebou bezproblémovo udržať. Ďakujem nielen rodine, ale svojim partnerom, fanúšikom a všetkým podporovateľom,“ povedal po úspešných prvých pretekoch Maťo.

Druhé preteky víkendu sa išli už za výrazne horšieho počasia, keď sa tesne pred ich štartom nad legendárnym maďarským okruhom zjavili kvapky. Najprv to vyzeralo len na jemné popŕchanie, no už počas prvého kola pridal dážď na intenzite. Ani jeden z jazdcov však nezašiel do boxov, preto všetci pokračovali na suchých pneumatikách, hoci bola trať vyhlásená za mokrú. „Boli to extrémne preteky, veľa ťukancov som dostal, veľa som ich rozdal, nenormálne sa to šmýkalo. Ale nakoniec som šťastný aj za 11. miesto, získal som ďalšie body a auto je v poriadku, až na poškodenú geometriu zadného kolesa. Za tento víkend mám 54 bodov, som na popredných priečkach šampionátu, teším sa,“ povedal po pretekoch Maťo.

Seriál TCR Europe pokračuje ďalšími pretekmi už o mesiac na nemeckom okruhu Hockenheimring.

Foto: Martin Trenkler