Viac ako 1000 koní

Pamätáte si, kedy naposledy sa na Slovakia Ringu objavili pretekárske ťahače v rámci Majstrovstiev Európy? Nuž, bolo to ešte pred pandémiou, teda v roku 2019, máme ale pre vás dobré správy. Naša diéta spojená s touto formou súťaží končí. FIA ETRC hlási návrat na Slovensko a diváci sa majú na čo tešiť.

Šampionát pretekárskych ťahačov sa na Slovakia Ring vracia už po štvrtýkrát a je jasným dôkazom toho, že nielen ľahké a malé stroje vedia byť rýchle. Spomíname to preto, že tieto vozidlá vážia 5300 kg, ale sú poháňané motormi s objemom až 13 litrov a maximálnym výkonom okolo 1100 koní. A maximálna rýchlosť? Tá je z bezpečnostných dôvodov obmedzovaná na 160 km/h, nuda tu však nehrozí. Ak niečo zdobí tento šampionát, tak sú neskutočné súboje koleso na koleso, ktoré zdvíhajú divákov zo sedadiel.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Tento rok má šampionát FIA ETRC na programe až 32 pretekov, z toho osem na európskych okruhoch. Áno, počítate správne. Na každom okruhu (vrátane Slovakia Ringu) sa tak uskutoční až štvorica pretekov, k tomu dve kvalifikácie a merané tréningy. Okrem toho sa na trati predstavia hviezdy ako Adam Lacko (Majster Európy 2017), úradujúci šampión Norbert Kiss, Jochen Hahn, Sascha Lenz či Antonio Albacete. A aby toho nebolo málo, na okruhu si to rozdá štvorica značiek - MAN, IVECO, SCANIA a Freightliner. 

Sezóna Goodyear FIA ETRC 2022 odštartovala koncom mája v talianskom Misane. Norbi Kiss tam odštartoval obhajobu titulu európskeho šampióna vo veľkom štýle, získal obe kvalifikačné „Superpole“, ktoré premenil na dve víťazstvá. Ostatné dve víkendové najcennejšie trofeje si prevzali Antonio Albacete a Sascha Lenz. Júnový horúci Hungaroring zaplnili fanúšikovia domáceho Kissa, ktorý ich obdaril nielen dvomi pole position, ale aj hetrikom víťazstiev. Jediný ďalší najvyšší stupienok získal Adam Lacko, a to po reštarte dramatických druhých pretekov. Tam po bláznivých hromadných kolíziách vypadol aj Kiss, ktorý takmer prevrátil svoj stroj na bok!

Najnovšie 5,3-tonové podujatie sa uskutoční 2. až 3. júla 2022. Vstupenky sú už v predpredaji na www.slovakiaring.sk a zakúpiť sa dajú aj priamo v hlavnej pokladni okruhu počas podujatia.