WTCC sa spája s TCR, vzniká WTCR

Aký je teda výsledok? Eurosport Events (promotér WTCC), FIA a WSC (promotér TCR) sa dohodli, že WTCC a TCR International Series tak, ako ich poznáme, zaniknú. Vznikne nový seriál WTCR, ktorý ich nahradí. Garanciu preberie FIA, podujatia zastreší Eurosport Events a pravidlá licencujú od WSC. WTCR sa bude v tejto podobe jazdiť dva roky a predpisy budú zmrazené do konca roka 2019.

WTCR kombinuje WTCC a TCR na najbližšie 2 roky

WTCR nahradí WTCC a TCR International Series

Vo WTCR budú môcť nastúpiť len vozidlá homologované pre TCR s FIA WTCR preukazom. Predstavitelia FIA a TCR zabezpečia vyrovnanosť poľa pomocou systému Balance of Performance (BoP). Rovnako ako v TCR International Series, ani vo WTCR nebudú štartovať továrenské tímy. Seriál je len pre súkromníkov. Nebudú to Majstrovstvá sveta, ale Svetový pohár, kde na konci sezóny ocenia najlepšieho jazdca i tím.

WTCC a TCR International Series v dnešnej podobe končia. Promotéri oboch seriálov sa dohodli, že na pravidlách TCR postavia nový World Touring Car Cup, ktorý sa bude jazdiť pod značkou WTCR minimálne dva roky.

Do prvej sezóny príjmu 26 pretekárov, prednosť dostanú tí, ktorí doteraz jazdili vo WTCC alebo TCR International Series. Veríme, že jedným z nich bude aj Maťo Homola. V každých pretekoch FIA a Eurosport Events udelia dve divoké karty, pre nových alebo VIP jazdcov. Tím, ktorý chce nastúpiť vo WTCR, musí mať minimálne 2 autá a zložiť vstupný poplatok 150 000 eur.

WTCR kombinuje WTCC a TCR na najbližšie 2 roky

WTCR sa bude jazdiť podľa pravidiel TCR

„Sme veľmi hrdí na túto dohodu, ktorá rešpektuje ducha TCR,“ hovorí CEO WSC, Marcello Lotti. „Spojenie s takým skúseným promotérom ako Eurosport Events a spolu s FIA značka WTCR reprezentuje ultimátne uznanie konceptu TCR, ktorý sme spustili pred troma rokmi a odvtedy neprestal rásť.“

Francois Ribeiro, šéf Eurosport Events, má radosť z dohody, ktorá zabezpečí pretekanie cestovných automobilov na najvyššej úrovni. „Kombinácia technických pravidiel TCR, expertíza a neutralita FIA, jej prísne športové pravidlá a procedúry, plus promočná sila Eurosport Events, ktorú sme získali od roku 2005, prinesú veľmi konkurencieschopné štartové pole, vzrušujúce preteky a pre fanúšikov prijateľný formát, ktorý nemôže neuspieť.“

Spolu s WTCC končí aj seriál ETCC, European Touring Car Cup. Nahradí ho TCR European Series, ktorého promotérom bude WSC.