Ženy sú významnou skupinou zákazníkov. Tvoria zhruba tretinu všetkých predajov nepodnikateľským subjektom. 39 % žien podľa štatistík pripadá na mamičky. Je tu ale aj časť žien, ktorým auto kupuje manžel alebo otec rodiny,“ uvádza Karolína Topolová, generálna riaditeľka AAA Auto. Až 26 % žien vo veku tridsať až štyridsaťpäť rokov si kupuje Škodovky, 12 % Volkswageny a 9 % modely značky Kia. Najobľúbenejším tohtoročným vozidlom žien je Škoda Octavia, ktorá predbehla dlhodobo obľúbenú Fabiu od rovnakého výrobcu. Na tretej priečke sú tento rok zatiaľ zhodne Volkswagen Golf a Volkswagen Passat.

Preferencie mamičiek, ktoré sa týkajú veľkosti vozidla, sa v rokoch až tak zásadne nemenia. Zvyšuje sa ale podiel tých, ktoré si kupujú väčšie automobily na úkor úsporných hatchbackov, do ktorých je pre každú mamu zložitejšie dať napríklad len kočík a väčší nákup. S narodením dieťaťa väčšina z nás viac dbá na bezpečnosť, a preto nechceme, aby sa nám čokoľvek zbytočne povaľovalo mimo batožinového priestoru. Pri dopravnej nehode alebo prudkom brzdení môže mať aj obyčajná fľaša s vodou fatálne následky,“ doplnila Karolína Topolová, ktorá bezpečnosť rieši aj vďaka skúsenostiam z Detskej dopravnej nadácie. Nadácia pomáha deťom, ktoré v dôsledku dopravnej nehody prišli o jedného alebo oboch rodičov, či majú pre nehodu trvalé následky na zdraví. 

Napriek tomu, že najviac mamičiek zatiaľ stále preferuje hatchbacky (36 %), postupne rastie podiel tých, ktoré uprednostňujú priestrannejšie a bezpečnejšie automobily. Preto si tiež 27 % z nich zaobstaráva kombíky, 22 % SUV a 9 % MPV. Takmer 70 % si vyberá auto v benzínovom prevedení. „Hoci ženy sú v prípade alternatívnych palív veľmi opatrné, objavujú sa medzi mamičkami aj prvé fanúšičky elektromobilov. Tento rok sme predali už dvojnásobok toho čo za celý minulý rok, ale stále ide o jednotky kusov,“ upresnila Karolína Topolová. Čoraz väčšej obľube sa teší aj automatická prevodovka, ktorú uprednostňuje 23 % mamičiek. Pritom v roku 2016 to bolo len necelých 10 %. Najobľúbenejšími farbami sú však veľmi konzervatívne, až nudné - strieborno šedá, biela a čierna.

zdroj: AAA Auto Slovensko
foto: cz.depositphotos.com