Čakanie býva veľmi rozdielne

Motoristi, ktorí si v posledných rokoch kúpili nové auto, potrebovali neraz veľa trpezlivosti. Pre dlhé dodacie lehoty niektorí na svoje vytúžené vozidlo stále čakajú. Problémy spôsobil automobilkám najmä nedostatok čipov v automobilovom priemysle, pridala sa k tomu aj vojna na Ukrajine či energetická kríza.

Karta sa však postupne znovu obrátila. Dodacie lehoty nových osobných áut sa vo všeobecnosti momentálne skracujú. Rýchlo sa darí dodávať najmä elektromobily, no na niektoré autá so spaľovacím motorom si musíte aj v terajšej situácii počkať dlhšie, komentuje situáciu konkrétne na nemeckom trhu portál Merkur.de.

Takýto stav kopíruje aj vývoj na Slovensku. „Niektoré populárne a objemové modely sú dnes vyrábané priebežne a dodávky do predajnej siete sú rádovo v týždňoch,“ uviedol v skoršom stanovisku pre agentúru SITA výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak.

Čakanie Slovákov na auto býva rozdielne - niektoré modely môžu byť na sklade, pri iných musíte byť trpezlivejší. „Špecifické požiadavky zákazníka môžu predĺžiť výrobu aj na niekoľko mesiacov. Niektoré značky majú rodinné vozidlá v segmente C dostupné u vybraných dealerov aj k okamžitému odberu,“ ozrejmil Prepiak.

Zdroj: Merkur.de, SITA