Elektromobily strácajú v zime dojazd a najnovšie čísla ukazujú, že v mnohých prípadoch je rozdiel veľmi výrazný. Ak nemáte k dispozícii vyhrievanú garáž, nabíjanie v mrazivých teplotách vám môže robiť potenciálne problémy. Upozornil na to aj experiment YouTubera, ktorý však otestoval extrémny scenár, aký často v praxi nezažijete.

Americký Youtuber Kyle Conner vystupujúci pod hlavičkou kanálu „Out of Spec Reviews“ použil na test svoju Teslu Model 3 Performance vyrobenú v roku 2019. Zaparkoval ju ku Supercharger nabíjačke v štáte Colorado. Aj ten zasiahli v uplynulom období mrazivé teploty podobne ako mnoho ďalších oblastí Spojených štátov.

Video ukazuje, ako elektroauto vychladené na mínus 26 stupňov Celzia reaguje na snahu o nabitie bez akejkoľvek prípravy a zohriatia batérie, ktoré by za normálnych okolností návšteve Superchargeru predchádzali.

Výsledkom videa je, že trvalo zhruba 45 minút, kým sa automobil vôbec začal reálne nabíjať. Počas tejto doby sa všetka energia z nabíjačky Supercharger spotrebovala na zahriatie batérie na teplotu požadovanú pre nabíjanie. Ďalších 45 minút následne trvalo nabitie elektromobilu z predchádzajúcich 35 na 90 percent. Celkovo však nabíjanie dopadlo úspechom aj pri extrémne nízkej teplote. Experiment tak ukazuje najmä to, aké dôležité je v zime myslieť na prípravu a predohrev batérie pred príchodom ku nabíjačke.

Video nájdete nižšie: Nabíjanie Tesly Model 3 Performance za extrémneho mrazu

Zdroj: Insideevs