Podľa informácií z prostredia rakúskej polície tamojší klimatickí aktivisti v posledných dňoch niekoľkokrát vypustili vzduch z pneumatík áut. Ich terčom sa stali konkrétne luxusné SUV.

Podľa jedného z poškodených motoristov viedla táto protestná akcia k nebezpečnému incidentu. Aktivisti mu nechali za čelným sklom odkaz o vypustení vzduchu z pneumatík, ale on si ho nevšimol a s autom odišiel, akoby sa nič nestalo, píše agentúra APA. Vozidlo dostalo na ceste šmyk a skončilo na chodníku, kde došlo ku stretu s chodcom. Tomu sa však našťastie nič nestalo. Aj to však ukazuje, aké nebezpečné môžu byť samozvané protestné akcie klimatických aktivistov.

Viacero poškodených vodičov

Polícia pre agentúru APA potvrdila, že vodič auta nahlásil incident a zaznamenali aj ďalšie prípady vypustených pneumatík v rovnakej štvrti Viedne. Na čelných sklách mali autá pripevnené odkazy „s očividne klimaticko-aktivistickým kontextom“, uviedol policajný hovorca Philipp Hasslinger.

Za najnovšími útokmi na SUV autá v hlavnom meste Rakúska podľa všetkého stojí skupina The Tyre Extinguishers. Veľké osobné autá dlhšie kritizuje pre ich negatívny vplyv na životné prostredie a zvýšené riziko zranenia pri zrážke s chodcami. Ako však potvrdzuje aj prípad z Rakúska, samotní priaznivci tejto skupiny svojím konaním ohrozujú cestnú premávku a chodcov.

Zdroj: APA