Vážený pán Kodži Sató, nižšie podpísaných 54 spotrebiteľských a environmentálnych skupín zastupujúcich milióny priaznivcov z 26 krajín vás písomne žiada, aby ste sa ako nastupujúci generálny riaditeľ spoločnosti Toyota zaviazali, že do roku 2030 v USA a Európe a do roku 2035 celosvetovo postupne vyradíte z prevádzky všetky vozidlá so spaľovacími motormi,“ píšu aktivisti ešte celkom úctivo v úvode otvoreného listu šéfovi Toyoty.

Ale neboja sa pritlačiť: „Viac ako 50 % motoristov na celom svete tvrdí, že chce, aby ich ďalšie auto bolo elektrické. Predaj elektrických vozidiel vyskočil z 3,2 milióna v roku 2020 na viac ako 10 miliónov ročne v roku 2022.

Ak by náhodou Toyota pochybovala o tom, čo má robiť nasledujúcich sedem rokov, keď jej aktivisti ešte nejaké to auto so spaľovacím motorom vyrobiť dovolia, aj na to majú zelení návod:Záväzok Toyoty predávať do roku 2030 3,5 milióna plne elektrických vozidiel ročne by predstavoval len tretinu súčasného predaja vozidiel vašej spoločnosti, a to napriek prudko rastúcemu dopytu spotrebiteľov po elektrických autách.

Zmeňte kurz!

Kodži Sató sa na svoju novú pozíciu nepochybne dostal hlavne preto, že ako niekdajší šéf Lexusu určite nevedel poriadne, čo má robiť, tak mu to bojovníci za elektromobily vysvetľujú: „Ako nastupujúci generálny riaditeľ máte príležitosť zmeniť kurz po desaťročiach škôd a podvodov spôsobených spoločnosťou Toyota a viesť priemysel k jeho elektrickej budúcnosti.

Záver je tiež konštruktívny: „Okrem agresívneho odporu Toyoty voči elektrickým vozidlám spoločnosť podvádzala pri emisných testoch a jej manažéri preceňovali výhody plug-in hybridných vozidiel, ako ukázal nedávny výskum, podľa ktorého je reálna spotreba paliva a emisie uhlíka PHEV v priemere tri až päťkrát vyššie, ako sa očakávalo.

Skrátka... skoro príkladná výzva k inteligentnému dialógu.

zdroj: Citizen