Tých áut je samozrejme tak veľa a sú natoľko rozmanité, že vám rovno sľubujeme, že sa ešte raz pozornejšie pozrieme na každé z nich. Teda za predpokladu, že Toyota bude natoľko ústretová, aby nám o každom z nich prezradila aspoň základné detaily.

Obrovská premiéra zahŕňa prakticky všetko, čo si dnes v jednotlivých automobilových segmentoch dokážete predstaviť. Máme tu mestské mini strihnuté do crossoverov, sedany, SUV, dodávky, pick-up i športové modely. Niektoré z nich sú postavené na základoch známych modelov, mnohé by ale mali byť založené na novej modulárnej elektrickej platforme e-TNGA, čo platí aj pre jediné sériové auto na úvodnej fotke (vpredu uprostred stojí Toyota bZ4X).

Väčšina týchto konceptov by mala byť súčasťou veľkého plánu Toyoty a Lexusu, ktorý počíta s uvedení celkovo 30 elektromobilov na trh do roku 2030, s cieľom pozdvihnúť ročné predaje koncernu na 3,5 milióna vozidiel.

Ďalšou dôležitou správou je, že sa luxusná divízia Toyoty má stať do roku 2035 čisto elektrickou značkou, tým ale ambície Lexusu nekončia. Firma by chcela o necelých 15 rokov predávať v Číne, Spojených štátoch a Európe až milión elektromobilov ročne. Aj vďaka tomu, že chce pokrývať prakticky všetky automobilové segmenty.

Aby Toyota dosiahla tieto ciele, zaviazala sa investovať do roku 2030 takmer 15,6 miliardy eur do vývoja a výroby akumulátorov, čo je o 3,9 miliardy eur viac, ako pôvodne avizovaná čiastka. Japonský koncern ústami svojho šéfa zároveň potvrdil, že čisto batériové modely nebudú jedinou cestou. Firma bude aj naďalej pracovať na vozidlách poháňaných vodíkom a zdá sa, že pre Toyotu zatiaľ neskončil ani vývoj hybridných technológií.

16 skutočných, 9 virtuálnych premiér

V takzvanom „showroome budúcnosti“ v tejto chvíli sedia čisto elektrické modely bZ (beyond Zero), za oponou sa však ukrýva viac ako len spomínaných 16 áut. Ak sa pozorne pozriete na fotografiu novej rodiny Lexusov, je zrejmé, že okrem modelov predstavených vo fyzickej podobe, existujú tiež ďalšie kusy odhalené zatiaľ len vo virtuálnej podobe.

Pozrite sa pozorne na fotku so striebornými Lexusmi. Vpredu uprostred je kupé, ktoré by mohlo byť duchovným nástupcom modelu LFA. Akio Toyoda prezradil, že by mal mať dojazd viac ako 700 kilometrov a zároveň schopnosť akcelerovať z miesta na stovku za dve sekundy.

Vpravo od tohto vozidla sú koncepty vystavené v rámci spomínanej konferencie, pričom druhé auto sprava je nový sériový Lexus RZ vychádzajúci z Toyoty bZ4X. Vľavo a vzadu je však ďalších 9 doteraz nevidených Lexusov, takže v skutočnosti tu nemáme premiéru 16 ale 25 konceptov.

Toyota bZ Small Crossover

Toyota bZ Compact SUV

Toyota bZ SDN

Toyota bZ Large SUV

Lexus Electrified Sport

Lexus RZ

Lexus Electrified Sedan

Lexus Electrified SUV

Toyota Mid Box

Toyota Micro Box

Toyota Sports EV

Toyota Crossover EV

Toyota Compact Cruiser EV

Toyota Pickup EV

Toyota Small SUEV

Toyota e-Palette

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 45 obrázkov

zdroj: Toyota