Honda HR-V sa pôvodne vyrábala v rokoch 1998 až 2006, následne sa po sedemročnej pauze dočkala druhej generácie. Tá vlani dostala nástupcu dostupného už aj na Slovensku. Aktuálne však japonská automobilka predstavila ďalšie takto označené vozidlo, ktoré je primárne určené pre Spojené štáty. No časom ho uvidíme aj u nás.

Americká verzia nemá s tou globálnou navonok takmer nič spoločné. Honda o nej prezradila akurát to, že stojí na rovnakej platforme ako aktuálny Civic. Naznačila tiež veľkosť rázvoru. Ten má byť zhruba o päť palcov (12,7 cm) dlhší než v prípade druhej generácie, ktorú spolu s nástupcom určeným pre Európu či Japonsko charakterizuje hodnota 2 610 mm.

Okrem vzdialenosti medzi nápravami sa toto SUV má vyznačovať nezávislým zavesením zadných kolies. Oproti svojmu menovcovi bude mať nepochybne navrch aj v ďalších exteriérových rozmeroch a ponúkne štedrejší interiérový priestor. Odlišná je tiež dizajnová stránka vyznávajúca viac oblín na úkor ostrých hrán. Odvážny vzhľad má najmä predná časť, pričom na oboch koncoch karosérie sú použité diódové svetlá.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Na európskych trhoch v roku 2023

Honda v rámci nedávnej prezentácie konceptu e:Ny1 potvrdila, že SUV vyvinuté primárne pre USA príde aj do Európy. Na starom kontinente sa má začať predávať v roku 2023. Nebude tu však dostupná pod menom HR-V, ale pod iným zatiaľ neohláseným označením. V ponuke má byť výhradne s hybridným pohonom.

Vzhľadom na spoločný technický základ predpokladáme, že techniku prevezme tento model priamo z modelu Civic e:HEV. V tom prípade by išlo o kombináciu atmosférického benzínového štvorvalca s dvomi elektromotormi. Očakávať môžeme výkon 135 kW (184 k) a krútiaci moment 315 Nm, samozrejme, tieto parametre nemusia platiť. Viac o novom SUV sa asi dozvieme až na budúci rok.

Zdroj: Honda, Carscoops