Na začiatku to bol koncept BMW iX Flow (2022), ktorý dokázal meniť bielu na čiernu a čiastočne i prepínať na niekoľko odtieňov sivej. Nasledovala ďalšia štúdia BMW i Vision Dee, ktorá mala byť hlavne predobrazom chystanej Neue Klasse, ukázala ale tiež, že sa automobilke podarilo čiernobielu zmeniť na 32 farieb a vývoj zjavne nekončí.

Nemci aktuálne predstavili ďalšiu novinku postavenú na základoch aktuálneho elektrického BMW i5, ktoré nesie prívlastok Flow Nostokana. A ukazuje, že automobilka najnovšie zvládla i animácie a plynulejšie zmeny odtieňov.

Aby výrobca zdôraznil, čo ich najnovšia verzia „e-atramentu“ dokáže, vytvoril čiastočnú kópiu dvanásteho pomaľovaného BMW, ktoré sú známe ako séria Art Cars. Konkrétne vybrali starú päťku vo verzii 525i (E34) z roku 1991, ktorú svojho času pomaľovala Juhoafričanka Esther Mahlangu.

Rozdiel je v tom, že na geometrické tvary obrazcov nebolo nutné použiť štetce z peria ako kedy, ale tvorcom tentoraz pomohol veľmi presný laserový ploter.

Principiálne ako čítačka

Mimochodom, za vylepšenou i5 síce stojí Stella Clarke z oddelenia Open Innovations, ale BMW opäť pozvalo k realizácii dnes už 88-ročnú Afričanku Esther Mahlangu. „Je fascinujúce vidieť, ako moderné technológie môžu pomôcť rozšíriť umenie a sprístupniť ho novému publiku,“ okomentovala nový model umelkyňa.

Len pre úplnosť dodávame, že nalepovacia fólia funguje na podobnom princípe ako elektronické čítačky. V každom E Inku sú milióny mikro-kapsúl, pričom ich štruktúru a usporiadanie farebných častíc je možné ovládať privádzaním elektrického napätia.

Na BMW i5 ich autori nalepili 1349 kusov, každý je možné ovládať individuálne a novinkou sú spomínané animácie, ale vývojové oddelenie rozšírilo tiež počet farieb. Zaujímavé je, že automobilka naznačuje už aj možnú sériovú výrobu. Práve preto je najnovšia verzia fólii robustnejšia a odolnejšia.

BMW konkrétne využitie nespomína, ale s trochou fantázie by sa E Ink dal spočiatku využiť pri výrobe áut napríklad pre záchranné zložky, teda hasičov, sanitky či políciu a následne by to mohol byť prakticky dokonalý prostriedok na zobrazovanie pohyblivej reklamy. Otázkou samozrejme je, či by ale tento prvok nebol považovaný za príliš veľké rozptyľovanie vodičov okolitej premávky.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 8 obrázkov

zdroj: BMW